Vidombák madártávlatból | Fotó forrása: Wikipedia

Bukarest vagy Kolozsvár nyomában sincs a leggazdagabb romániai településeknek

Igencsak meglepő rangsort állított fel az UrbanizeHub.

Hirdetés

Ha gazdag településekről esik szó, hajlamosak vagyunk egyből az olyan nagyvárosokra asszociálni, mint Bukarest, Kolozsvár vagy Temesvár, de ahogyan az UrbanizeHub listája rámutat, az objektív gazdasági mutatók szerint nem ezek a legvagyonosabb települések Romániában.

A civil szféra, a magáncégek és az önkormányzatok közötti párbeszédet ösztönző platform összesítette az összes romániai város gazdasági adatait, elsősorban az egy főre eső GDP-t (amit a helyben működő vállalatok jövedelmei alapján mértek fel) és a jövedelemadót. Ez utóbbit illetően a 2013-2017 közötti adatokat vették figyelembe, mivel 2018-ban drasztikusan csökkent a személyi jövedelemadó, ami rengeteg változást hozott a gazdaságban.

A harminc települést tartalmazó listán az első helyen Vidombák (Brassó megye) szerepel, ahol a jól kiépült infrastruktúra mintegy féltucatnyi erős, jól fizető nemzetközi vállalatokat vonzott a településre. A közel ötezer fős városban többen dolgoznak, mint ahányan ténylegesen laknak, tehát más településekről is ide járnak munkába az emberek. Ugyanez elmondható a Dacia-gyárról híres Mioveni (Argeș megye) városról is, ahova naponta 14 ezren ingáznak (2011-es adat), vagy Otopeni-ről (Ilfov megye), ahová 11 ezren járnak dolgozni.

Hirdetés

A listán Bukarest a kilencedik, Kolozsvár a tizedik, Temesvár a tizenhatodik helyen szerepel. Erdélyi, pontosabban partiumi városok közül két Arad megyei település szerepel még előkelő helyen, Köröskisjenő (7) és Kürtös (8), a székelyföldi városok közül pedig Borszék (12) került az élre.

Az UrbanizeHub startup az élhetőbb városok megteremtése érdekében készít elemzéseket, illetve alkot listákat. Egy korábbi listán Nagyvárad tarolt, mint legjobban fejlődő város. Egy másik listán Kolozsvár lett a legszexibb város, amit elsősorban pozitív sajtómegjelenéseinek köszönhetett.

Hirdetés