Illusztráció / Pixabay

Kipaterolják Moszkvából a román nagykövetség egyik diplomatáját

Ez az orosz válasz arra, hogy korábban Románia is kiutasította az orosz nagykövetség helyettes katonai attaséját, aki kém lehetett.

Hirdetés

Bár egy ideig úgy tűnt, elmarad az orosz válaszlépés arra, hogy április végén Románia kiutasította az országból Alekszej Grisajevet, a bukaresti orosz nagykövetség helyettes katonai attaséját, kedden megérkezett a hír: Oroszország is hasonló lépésre szánta el magát. A diplomáciai botrány folyományaként nemkívánatos személynek nyilvánította a moszkvai román nagykövetség azonos rangú diplomatáját. Alin Iliescunak 72 órája van arra, hogy elhagyja Oroszországot.

A román külügyminisztérium (MAE) megerősítette a kiutasítás tényét, és emlékeztet, hogy a román hatóságok azért küldték haza Grisajevet, mert tevékenységével megszegte a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi konvenciót.

Nem sokkal a kiutasítás után a román sajtó birtokába került egy videó, mely arra engedett következtetni, hogy Grisajev csupán fedőállásnak használta a diplomatastátust, valójában pedig hírszerzőként tevékenykedett a GRU, azaz a katonai hírszerzés ügynökeként. Arra törekedett, hogy olyan informátorokat szervezzen be, akik a román kormány berkeiből tudnak hasznos információkkal szolgálni számára.

Hirdetés