Románia nem kívánatos személynek nyilvánította a bukaresti orosz katonai attasé helyettesét

Kölcsönös és burkolt fenyegetések után a román külügyminisztérium berendelte a bukaresti orosz nagykövetet.

Hirdetés

A román külügyminisztérium hétfőn bejelentette, hogy a román hatóságok úgy döntöttek, nem kívánatos személynek nyilvánítják az ország területén a bukaresti orosz katonai attasé helyettesét, Alekszej Grisajevet, mégpedig azért, mert tevékenysége sérti a diplomáciai kapcsolatokra vonatkozó 1961-es bécsi egyezmény előírásait.

Mindezt a román külügyminisztérium azon alkalomból közölte az orosz féllel, hogy

berendelték a bukaresti orosz nagykövetet, Valerij Kuzmint.

Megjegyzendő: Románia első alkalommal utasít ki egy orosz hivatalosságot, méghozzá pár nappal azután, hogy Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Bulgária hasonló lépéseket tett. Ugyanakkor Klaus Iohannis államelnök keddre összehívta a Legfelső Védelmi Tanácsot, az orosz-ukrán fesültség kapcsán.

A döntés előzménye: a múlt héten Románia szervezett Bukarestben egy NATO-külügyminiszteri minicsúcsnak nevezhető találkozót: a lengyel, a török és a román külügyérek találkoztak, de meghívottként részt vett a csevejen Ukrajna és Grúzia külügyminisztere is.

Erre (is) reagálva a romániai orosz nagykövetség Facebook-oldalán közzétették

Valerij Kuzmin nagykövet álláspontját.

A szövegben szerepel ez a mondat is:

„Röviden, Romániának semmi oka aggodalomra a Kelet-Ukrajnában kialakult helyzettel kapcsolatban, kivéve azt az esetet, ha a saját vagy a stratégiai szövetségesei akaratából esetleg részt vesz egyfajta katonai kalandban, amelyet NATO-központ „forró fejűi” kitalálnak.”

Bogdan Aurescu román külügyér vasárnap este válaszolt a burkolt fenyegetésre:

Hirdetés

„Sajnálatos dolog, hogy az orosz diplomácia számára még mindig nem ismeretes, hogy 17 évvel Románia NATO-csatlakozása után Románia a NATO!”

Aztán még ezt is hozzátette:

„Legyünk nagyon világosan: bármely Románia elleni fenyegetés valójában NATO elleni fenyegetés és mi ezt komolyan vesszük.”

Nos, komolyan vették.

Hirdetés