Két, az 1989-es forradalom elleni véres fellépésben való részvétellel gyanúsított volt tiszt is az AUR képviselője lett

Megfelelő emberek a megfelelő helyen.

Hirdetés

Az értékes embereket nem szabad kallódni hagyni – gondolhatták a szinte a semmiből 9 százalékos parlamenti párttá avanzsált soviniszta-misztikus-ortodox Románok Egységéért Szövetség (AUR) illetékesei, amikor a választások előtt a párt jelöltlistáit állították össze.

Az egy dolog, hogy a párt néhol egy családi vállalkozás látszatát kelti, de most kiderült, hogy két olyan nyugalmazott katonatiszt is képviselői mandátumot szerzett a párt listáin, akivel kapcsolatosan fölmerült az alapos gyanú, hogy tevékenyen részt vettek az 1989-es forradalom idején a felkelés vérbe fojtására tett kísérletekben.

Az egyikük Francisc Tobă, aki a párt Brassó megyei listavezetőjeként kapott négy évre egy kényelmes széket a bukaresti alsóházban.

A másikuk Nicolae Roman, aki Buzău megyében járt ugyanígy.

Az 1953-ban született Tobă a bukaresti Katonai Műszaki Akadémián végzett fegyver- és rakétaszakértő. A forradalom után a Nemzeti Megmentési Front elnökeként tevékenykedett Nagyszebenben, 1992-ben pedig a Demokratikus Nemzeti Megmentési Front képviselője lett.

1992 és 1996 között a Ion Iliescu vezette Szociáldemokrácia Romániai Pártja képviselője volt, és közreműködött a z állami intézmények bizalmas kommunikációját bonyolító Különleges Távközlési Szolgálat (STS) létrehozásában.

Ugyanakkor a katonai ügyészség azzal vádolta meg a tartalékos alezredesi rangú Tobát, hogy 1989 decemberében részt vett a nagyszebeni forradalmi események leverésére tett véres kísérletben.

A vádirat szerint különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és embertelen bánásmódban való bűnrészesség miatt kellett volna bíróság elé állnia.

Az ügyészek szerint ő is részt vett abban az akcióban, amely során a nagyszebeni megyei kórházból erőszakkal egy városi laktanyába vitték a sebesült forradalmárokat, és ott kegyetlenül megverték őket.

A bíróság azonban eljárásjogi hiányosságra hivatkozva visszaküldte a vádiratot az ügyészségnek, amely aztán 2010-ben ejtette az ügyet.

Tobă Adrian Năstase szociáldemokrata miniszterelnök tanácsadójaként is tevékenykedett, tavaly pedig még a Ninel Peia-féle szélsőséges A Román Nemzet Pártja nevű alakulatának vezetőségi tagja volt.

Hirdetés

Az 1956-ban született Nicolae Roman tábornokkal szemben azt a vádat fogalmazták meg, hogy akkor még századosként a temesvári forradalmárok ellen fellépő katonai egységek tagja volt.

Az 1989-es temesvári forradalom eseményit kutató dokumentációs, kutatási és információs központ szerint az a gépesített ezred is részt vett 1989 december 16-án és 17-én a forradalmárok elleni támadásokban, amelyben Roman szolgált.

Ehhez képest megkapta az 1989-es forradalom győzelméért küzdő harcosoknak járó elismerést.

Roman a bukaresti katonai akadémián végzett, majd a temesvári 32-es gépesített gyalogezred első zászlóaljának parancsnokaként tevékenykedett 1991-ig.

1991-től 1997-ig a védelmi miniszter kabinetjének tagja volt, majd 2010-ig a vezérkari főnökségen tevékenykedett.

2011-ben vezérőrnagyi rangban vonult tartalékállományba.

2012-ben a Prodemo nevű párt színeiben harcba szállt Bukarest főpolgármesteri tisztségéért. Egy ízben úgy nyilatkozott: az a „megtiszteltetés” érte, hogy 1989-ben Temesváron lehetett.

Szép lesz a következő négy év a román belpolitikában, ahhoz kétség sem fér.

Hirdetés