Illusztráció / facebook.com/nepszamlalas.ro

Kihívás megszámolni a népet Romániában: egy héttel a vége előtt a lakosság egynegyede még hátra van

Van olyan megye, ahol egy technikai malőr miatt a kérdezőbiztosoknak az online már megszámolt lakosokhoz is be kell kopogtatniuk.

Hirdetés

Amilyen nehézkesen ment a népszámlálás első, önkitöltéses szakasza a informatikai platform folyamatos lefagyása miatt, olyan körülményesen halad a második felvonás is, amikor a kérdezőbiztosok személyesen keresik fel otthonaikban a megszámlálatlan polgárokat. Elviekben csak azokat kellene meglátogatniuk, akik nem töltötték ki online a népszámlálási kérdőívet,

csakhogy az a fránya informatikai rendszer nem mindig úgy működik, ahogy kellene.

Maros megyében nem a kérdezőbiztosok hiányával van gond, mint más megyékben, hanem azzal, hogy a táblagépen vezetett nyilvántartásukban azok is benne maradtak, akik a megfelelő időben online vettek részt a népszámláláson. Ergo, a terepező biztosoknak rengeteg felesleges munkát ad, hogy kivétel nélkül mindenkihez be kell kopogtassanak. Más megyékben is akadnak a munka menetét nehezítő körülmények, ami meglátszik a Statisztikai Intézet becsült adataiból is. Eszerint a lakosság mintegy egynegyede még nincs regisztrálva.

A magyar önkormányzati vezetők is figyelmeztettek, hogy

a jelentős magyar lakossággal bíró megyék helyzete sem rózsás e tekintetben,

Kolozsban 29, Szatmárban 24, Marosban 23, Biharban 19, Szilágyban 18, Hargitában 17, Kovászna megyében pedig a feltételezett lakosság 16 százalékát nem sikerült lekérdezni eddig. A jelentős magyarlakta városok közül a következők állnak gyengén:

  • Temesvár (a becsült lakosság 46%-át még nem számolták össze),
  • Kolozsvár (38%),
  • Marosvásárhely (32%),
  • Gyergyószentmiklós (30%),
  • Csíkszereda (28%),
  • Szatmárnémeti (28%),
  • Arad (26%),
  • Brassó (24%),
  • Nagyvárad (23%).

Becslések szerint akár 150 ezer romániai magyar is kimaradhat az összeírásból, ha a népszámlálás július 17-ére kitűzött befejezése előtt nem történik valami csoda. A jelenlegi állás alapján

simán elképzelhető, hogy meghosszabbítják a határidőt, ahogy az első szakasz idején felmerült problémák esetén is tették.

Hirdetés

A magyar népszámlálási kampányt lebonyolító csapat azt kéri, hogy működjünk együtt a kérdezőbiztosokkal, akkor is, ha online már kitöltöttük az íveket. Az RMDSZ megyei, területi szervezetei segítenek kapcsolatba lépni a kérdezőbiztosokkal, ugyanakkor hamarosan az összeírópontokon is lehetőség is nyílik a regisztrálásra, már ahol az önkormányzat jelezte az erre való igényt.

Miért fontos részt venni a népszámláláson? Mire kell odafigyelni a kitöltéskor? Miért lényeges, hogy vállaljuk etnikumunkat, anyanyelvünket és felekezeti hovatartozásunkat? Ha kérdésünk van, magyar nyelven a nepszamlalas.ro oldalon vagy román nyelven a www.recensamantromania.ro honlapon minden hasznos információt megtalálunk.

Hirdetés