Kiderült, miket hazudott a külföldi diplomatáknak Teodor Meleșcanu 1989 decemberében

Máris vizsgálják, milyen büntetőjogi következményei lehetnek a volt külügyminiszterre nézve a most nyilvánosságra került diplomáciai dokumentoknak.

Hirdetés

Hivatalból vizsgálatot indított a kommunizmus bűneit vizsgáló és a román száműzöttek emlékét ápoló intézet (IICMER) Teodor Meleșcanu volt külügyminiszter ellen, aki egy újonnan előkerült dokumentum szerint 1989-ben külföldi diplomatáknak hazudott a temesvári véres eseményekről.

A kormány alá tartozó intézet keddi tájékoztatása szerint Meleșcanu 1989. december 19-én a román delegáció tagjaként részt vett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kétnapos ülésén, melyet Bécsben tartottak. Ezen

a spanyol és magyar képviselők felvetésére szóba került, hogy a karhatalmi erők példátlan brutalitással válaszoltak a temesvári népfelkelésre,

és az általuk alkalmazott erőszak sérti a helsinki alapelveket.

Meleșcanu először figyelmen kívül hagyta a vádakat, majd amikor a Magyarországot képviselő Meiszter Dávid kijelentette, hogy az ENSZ elé terjeszti a romániai helyzetet, azzal válaszolt, hogy meglepik a Romániát ért kritikák, melyek

csak pletykákra és alaptalan sajtóértesülésekre hagyatkoznak.

A bécsi kanadai nagykövet és a kanadai külügyminiszter akkori levelezése tanúsítja: Meleșcanu a szóban forgó ülésen tagadta, hogy a román hadsereg tüzet nyitott a felkelőkre. Az idézett forrás szerint Meleșcanu azt is mondta, hogy Temesvár – ahol akkor már több tízen meghaltak – nem illeszkedik a Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet napirendjének témáihoz.

Hirdetés

Az IICCMER szerint a most napvilágra került diplomáciai táviratok alapján Meleșcanu hivatalos minőségben félretájékoztatta a külföldi diplomatákat a temesvári felkelők elleni, gyilkosságba torkolló erőszakról, kiszolgálva ezzel a kommunista totalitárius diktatúrát. Az IICCMER különleges eljárása arra hivatott, hogy megvizsgálja, az új információknak milyen büntetőjogi következményei lehetnek Meleșcanura nézve. Az archívumok átkutatása után

megkeresik a szemtanúkat is, illetve további bizonyítékokat gyűjtenek.

Ha kellő számú bizonyíték gyűl össze, ezeket átadják a Legfőbb Ügyészségnek, mely eljárást indíthat a volt külügyminiszter ellen.

Meleșcanu 1966-ban kezdte meg a később nagyköveti rangig jutó karrierjét Románia külügyi minisztériumában. 1989 előtt az ENSZ mellett működő állandó romániai küldöttség tagja volt. A rendszerváltozás sem törte ketté a karrierjét, több kormányfő is megbízta a román diplomácia irányításával, de volt védelmi miniszter és a Román Külügyi Hírszerzés igazgatója is.

Tavaly decemberben Stanley Tromp kanadai újságíró, aki a mostani táviratot is közzé tette blogján, már megszellőztette, hogy Meleșcanu 1989 decemberében az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet ülésén ellenezte, hogy megemlékezzenek a temesvári áldozatokról. Akkor Meleșcanu tagadta, hogy ez így történt volna.

Hirdetés