Több nyugati ország is joggal irigykedhet most Romániára

Jobb az orosz gáznál a saját, főleg ha van belőle elég.

Hirdetés

Romániát nem érinti, hogy Oroszország elzárta a Lengyelországba és Bulgáriába tartó földgázvezetékek csapjait, az ország képes fedezni a szükségleteit – igyekezett megnyugtatni a kedélyeket Ion Sterian, a földgázvezetékeket működtető Transgaz vállalat vezérigazgatója.

Szerdai bejelentésének apropóját az adja, hogy az orosz Gazprom bejelentette: leállította a két országba irányuló gázszállítást, mivel azok nem teljesítették fizetési kötelezettségeiket.

Moszkva ugyanis azt várja el, hogy a barátságtalannak minősített országok rubelben fizessenek az orosz földgázért.

Ez az orosz válasz az Ukrajna elleni invázió miatt a Nyugat által bevezetett szankciókra, a barátságtalan országok közé pedig testületileg besorolták az Európai Unió összes tagállamát.

Az Európai Bizottság szerint azonban az orosz követelés szerződésszegésnek minősül, hiszen a szerződéseket úgy kötötték meg, hogy a gázért dollárban fizetnek.

Ion Sterian most jelezte: a Gzaprom szerdai lépése Romániát nem érinti.

Egyrészt azért, mert a romániai földgázimport normális körülmények között zajlik, másrészt azért, mert

az ország saját forrásokból is képes kielégíteni a szükségleteket.

Hogy a helyzetet érthetővé tegye, elmondta, hogy az ortodox húsvét idején alacsony, napi 13-14 millió köbméteres volt a gázfogyasztás az országban, míg a szerdai munkanapra mintegy 19,5 millióra becsülik a várhatóan felhasznált gáz mennyiségét.

A jelenlegi időszakban a napi fogyasztás nem szokta meghaladni a 20-21 millió köbmétert, márpedig a napi belföldi kitermelés elérheti akár a 23 milliót is.

Eközben szerdán 3,5 millió köbméternyi gáz érkezik importból – ennek nagy része, 3,2 millió Magyarországon keresztül, míg a fennmaradó 300 000 Negru Vodán át.

Hirdetés

A vezérigazgató szerint azért fontos, hogy az ország az orosz helyett más forrásokat találjon, hogy őszre fel lehessen tölteni a gáztározókat, és meglegyen a szükséges 3,2 milliárd köbméternyi tartalék.

Jelenleg ez még messze van: a tározókban 640 millió köbméternyi gáz van.

A jó hír viszont az, hogy ez jóval több, mint tavaly ilyenkor, amikor 230 millió köbméterrel kevesebb tartalék gáz állt rendelkezésre április végén.

Ez persze nem sok vigaszt jelent azon országok számára, amelyek mostantól nem kapnak több orosz gázt.

Amúgy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter is jelezte, hogy a Magyarországnak járó gázmennyiség folyamatosan érkezik az országba.

 

 

 

Hirdetés