Két szomszédos települést köt össze Románia legújabb autópálya-csonkja

Csütörtök estétől kezdve járható a mindössze 6,3 km hosszú sztrádaszakasz, illetve a 3,5 bekötő út Barcarozsnyó és Keresztényfalva között.

Hirdetés

Újabb, hosszúságát tekintve nem túl jelentős csonkkal bővül Románia alig létező, összefüggőnek pedig semmi esetre sem nevezhető autópálya-hálózata: a nagyon régóta várt Brassó-Comarnic autópálya egyik 6,3 km-es szakaszáról van szó, mely két szomszédos település, Barcarozsnyó és Keresztényfalva között készült el. A menetirányonként kétsávos szakasz gyakorlatilag a DN73-as útról indul, és oda is vezet vissza, kikerülve a két említett települést.

Az autópályára vezető út fele annyira hosszú (3,5 km), mint az egész szakaszocska, a kettő együtt mintegy 25 millió euróba került. A kivitelező egy román cég, az Alpenside volt. A szerződést még 2017 októberében írták alá, a terepmunka mégis csak 2019 májusában indulhatott, ennyi időbe telt ugyanis az építési engedély megszerzése.

Az alábbi videó a november közepi viszonyokat mutatja be:

Hirdetés

A hivatalosságok 15 órakor sorakoznak fel az átadásra, a nép pedig csütörtök estétől veheti birtokába a hat kilométert.

A sztrádaszakasz jelentősége akkor értékelődik fel, ha elkészül a Brassó-Comarnic autópálya, amire még egészen biztosan sokat kell várni. Tizenkét éve nem sokat haladtak vele, ami annak is betudható, hogy a Prahova-völgyi terepviszonyok nem túl kedvezőek az autópálya-építésnek.

Hirdetés