Illusztráció / Pixabay

Két lélektani határértéket is átlépett pénteken a koronavírus-járvány

A napi esetszám először haladja meg az ötezres küszöböt, az összfertőzöttek száma pedig ezzel elérte a kétszázezret Romániában.

Hirdetés

A növekedés mértékéből számítani lehetett rá, hogy ezen a héten a napi esetszám átlépi az ötezres küszöböt, ez meg is történt pénteken, amikor 5028 új esetet jelentettek a járványügyi hatóságok. Két hete még háromezres, múlt héten pedig négyezres szinten mozogtunk, ahogy a grafikonokon is látható. Egy másik lélektani határértéket is átléptünk, ez pedig az összfertőzöttek száma, mely immár kétszázezer feletti (201 032).

Csütörtök reggel óta 82 halálesetet hoztak összefüggésbe a járvánnyal, ami a második legnagyobb érték a járvány kezdete óta. Öt elhunyt a negyvenes éveiben járt, a többiek ennél idősebbek voltak. Egy kivétellel mindannyian más betegségekben is szenvedtek.

A kórházakban összesen 10 427 koronavírusos beteget ápolnak, ebből 782-en vannak súlyos állapotban. Ez azt jelenti, hogy tovább nő a nyomás az intenzív terápiás osztályokon.

Az elmúlt 24 órában 35 351 tesztet végeztek, 22 018-at az orvosi protokoll keretében, a többit kérésre. A pozitív tesztek aránya ezzel 12,19%.

Hirdetés

Egyre több megye közelít a 3-as fertőzési rátához, ennek elérése azt jelenti, hogy ezer lakosból hárman fertőzöttek. Bukarest után Fehér, Kolozs és Hargita megye is elérte ezt a szintet, így a főváros mellett ebben a három megyében tér(t) át az oktatás kizárólag online-ra.

Az elmúlt 24 órában Bukarestben (685), illetve Temes (333) és Kolozs megyében (273) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. A nagyobb városok közül Temesvár és Nagszeben is vörös forgatókönyv szerint folytatja az oktatást, ugyanakkor új korlátozások következnek.

Hirdetés