Két kézzel verte az asztalt az orvosnő, hogy román beszédre bírja idős magyar betegét

A „Romániában élünk, beszéljen románul” című megunhatatlan performanszot Szatmárnémetiben adta elő egy román doktornő.

Hirdetés

Szatmárnémetiben mindeddig nem sok gond volt azzal, ha valaki magyarul szólalt meg egy állami intézményben: a lakosság közel 40 százaléka magyar, és a románok többsége is jól ért vagy beszél magyarul. Ezért is döbbenetes, hogy már a partiumi városba is begyűrűzött a magyarellenesség ilyen fokú megnyilvánulása.

Az esetről beszámoló Szatmári Friss Újság is megállapítja: nemigen volt rá példa, hogy idős pácienstől az asztalt verve követelje orvos, hogy az ország nyelvén mondja el a panaszát. Márpedig a régi poliklinikaként emlegetett járóbeteg-ellátó intézet fül-orr-gégészeti osztályán ez történt pénteken. Dr. Gabriela Niculescu orvosnő

annyira zokon vette, hogy idős páciense magyarul szólalt meg, hogy az asztalt verte dühében.

A beteg próbálta románul is megfogalmazni, hogy mi a baja, de nem beszéli olyan szinten az állam nyelvét, hogy ismerje a betegségekkel kapcsolatos kifejezéseket. A magyarul és románul is tudó asszisztensnő segíthetett volna a két félnek szót érteni, az azonban nem derül ki a beszámolóból, hogy ennek mi akadálya volt.

„77 éves vagyok, de soha ilyet életemben még nem csináltak velem, soha senki így nem beszélt vagy viselkedett velem” – mondta a megszégyenített V. V.

A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház vezetősége felháborodva vett tudomást az esetről, és fegyelmi eljárást indít a doktornő ellen.

Hirdetés