Két hazai kórházban a kezdetektől alkalmazzák a gyógyszert, amit a WHO a korona elleni áttörésnek tekint

A dexametazon főleg a komoly légzési nehézségekkel küzdő koronafertőzötteknél hatékony.

Hirdetés

Egy brit kutatás bebizonyította, hogy egy olcsó, és világszerte gyakran alkalmazott gyulladáscsökkentő, a dexametazon nevű szteroid nagyban csökkenti a súlyos állapotban lévő koronafertőzöttek mortalitását, a kutatási eredményt pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden „tudományos áttörésként” értékelte.

Közben kiderült, hogy a szert – amely többek között az influenza és a kanyaró vírusok elleni kezelésben is hatékony – Temesváron és Iașiban is a járvány kezdete óta sikerrel alkalmazzák a Covid-19-ben szenvedő betegeknél az egészségügyi minisztérium által jóváhagyott (egyik) terápia részeként. Mint ismeretes ugyanis – mivel a koronavírusra még nincs elfogadott gyógymód –, minden ország többféle kezeléssel kísérletezik koronaügyben, így Románia is.

Carmen Dorobăț, a iași-i, illetve Virgil Musta, a temesvári járványkórház főorvosa is arról számolt be, hogy a gyógyszer kis mennyiségben nagyon is hatásos a súlyos légzési gondokkal küzdő koronás betegek esetében. Doktor Musta azt is hozzátette, hogy nem minden betegnél lehet alkalmazni a szteroidot, tapasztalata szerint figyelembe kell venni az egyedi sajátosságokat.

A temesvárt járványkórház egyébként már a járvány elején kitűnt eredményességben a hazai kórházak közül, akkor egy kétféle antivirális szert tartalmazó tablettáról beszélt doktor Musta.

A dexametazonra vonatkozó három hónapos kutatásban Nagy-Britannia 175 kórháza és mintegy 11 500 beteg vett részt. Az eredmények szerint a mesterséges lélegeztetésre szoruló betegek körében 35 százalékkal, az oxigénkezelésben részesülő, de lélegeztetőgépre nem szoruló betegeknél pedig 20 százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát.

Hirdetés

A WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz közleményben tudományos áttörésnek nevezte a kísérletet, a szert pedig az első olyan gyógyszertnek, amely valóban csökkenti a koronavírus-fertőzésben szenvedők mortalitását, Boris Johnson brit miniszterelnök pedig úgy fogalmazott, a bejelentés „igazi ok az ünneplésre”.

Az amerikai orvosok ugyanakkor egyelőre szkeptikusak a bejelentéssel szemben, kiemelve, hogy a szteroidok jelentősen leronthatják a betegek immunrendszerét, így nagyon körültekintének kell lenni alkalmazásukkal.

Hirdetés