Fotó: Kolozsvári Csaba Facebook-oldala.

Két fémdetektoros polgár kiment egy karácsony utáni kincskeresésre, ezt találták

Egy Fehér megyei szántóföldön olyan 800 római kori pénzérme „ütötte a markukat”.

Hirdetés

A metáldetektoros kincskeresés nem tilos Romániában, csak bizonyos feltételekhez kötött. A rendelkezésre álló adatok szerint olyan 22 000 fémdetektor-tulajdonos van az országban. Vagyis ennyien rendelkeznek a fémdetektor tulajdonlására és használatára vonatkozó engedéllyel.

Akinek van engedélye (és értelemszerűen detektora), az máris mehet kincset vadászni, de… amennyiben talál is valamit (ami leletnek minősülhet), köteles tájékoztatni a helyi hatóságokat, amelyek aztán üzennek a megyei múzeum, illetve a megyei rendőrség képviselőinek.

Innen az következik, hogy a szakértők megvizsgálják a leletet, és ha tényleg értékes, akkor a szerencsés detektoros jutalmul megkapja a lelet pénzbeli értékének 30%-át, vagy ha kincsnek minősül a lelet, a 45%-át. Igen ám, de a jutalmat a helyi önkormányzat kasszájából kell kifizetni, ami, nos, nem mindig gyors ügylet.

Ha viszont a szerencsés kincsvadász nem szolgáltatja be a leletet, hanem például a feketepiacon akarja értékesíteni (több és gyorsabban megszerzett pénzért) és elkapják, akkor könnyen kattanhat a bilincs a csuklóján. Már ha elkapják.

Szerencsére vannak olyan kincsvadászok, akik készségesen együttműködnek az illetékes hatóságokkal. Ilyen például Kolozsvári Csaba, aki már több értékes leletet is előásott detektora segítségével. Az utolsó nagy fogást éppen kedden ejtette, mégpedig egy Fehér megyei szántóföldön.

Hirdetés

Kolozsvári Facebook-bejegyzése szerint karácsony utáni „zsírégető” sétára indult egy kollégájával, amikor rábukkantak a kincsre: a beszámoló szerint összesen olyan 800 darab római dénár rejtőzött a földben.

A kincsvadászok természetesen tájékoztatták a helyi hatóságokat, aztán szerdán már arról posztolt Kolozsvári, hogy akkurátusan becsomagolták (külön az érméket rejtő edényt, illetve az összeragadt érméket) és átadták a leletet az illetékeseknek.

Az érmék vizsgálata még nyilván várat magára egy ideig. Viszont a kincskeresők szép és (jogilag is) tiszta munkát végeztek.

Hirdetés