Kémkedésgyanús biztonsági kamerák százezreit használják Romániában. Betiltották az energiaitalok árusítását kiskorúaknak

A CFR pedig egyáltalán nem siet, hogy vonatpótló buszokat biztosítson, miután évekre lezárta a vasúti közlekedést Kolozsvár és Nagyvárad között. Hírek kedden.

Hirdetés

Betiltották az energiaitalok árusítását a kiskorúaknak

Nemsokára akár 30 ezer lejes pénzbírságot is kiszabhatnak a hatóságok azokra a boltokra vagy más eladókra, ha energiaitalt adnak el kiskorúaknak. Az erről szóló törvénymódosítást kedden fogadta el döntő kamaraként a képviselőház.

A módosítás megtiltja a koffein-, taurin- és egyéb serkentő anyagokat tartalmazó energiaitalok eladását a kiskorúaknak, ahogy korábban a cigaretta és az alkohol árusítását is korhatárhoz kötötték.

A törvény emellett azt is megszabja, hogy az iskolákban, egészségügyi vagy szociális védelmi intézményekben tilos lesz energiaitalokat árusítani, a korlátozás pedig az italautomatákra is vonatkozik.

A rendelkezések megszabása esetén a kereskedők akár 30 ezer lejes pénzbírságra is számíthatnak, ismételt szabályszegés esetén a hatóságok 10-30 napra felfüggeszthetik a bolt vagy az árus működési engedélyét.

A rendelkezést tavaly decemberben fogadta el a szenátus, a képviselőházi szavazás után pedig az államelnöki hivatalhoz megy kihirdetésre.

Minek sietni? Csak fél évvel a vasútvonal lezárása után biztosít vonatpótló buszokat a CFR Kolozsvár és Nagyvárad között

Nagyon sokan nem örültek, amikor a CFR bejelentette, hogy 2024. január 8-ától két évre szünetelteti a vonatok közlekedését a Nagyvárad-Kolozsvár vasútvonal Kissebes és Egeres közötti, szakaszán. Bár a felújításra váró pályaszakasz csak alig 40 kilométeres, a lezárással megszűnt a közvetlen vasúti összeköttetés az egymástól mintegy 170 kilométerre fekvő két nagyváros között. Ezután a Kolozsvár-Egeres vasútszakasz felújítási engedélyét is kiadta a közlekedési minisztérium, a teljes nagy projekt keretében pedig a Kolozsvár és a román–magyar határon fekvő Biharkeresztes közötti teljes pályaszakaszt felújítják.

Vonatpótló buszjáratokat eddig csak magáncégek indítottak, a CFR nem sietett valamilyen közlekedési megoldást biztosítani a meglehetősen nagy utasforgalmat bonyolító útszakaszon.

A Clubferoviar vasúti szakportál most kiszúrta, hogy a CFR kedden jelentetett meg egy pályázatot a közbeszerzési elektronikus rendszerben a személyvonatok pótlását célzó rendszeres autóbuszjáratok indítására. A kiírás szerint az utasforgalmat tíz, legalább 50 személyes autóbusszal kell biztosítani, négy tartalékbusszal.

És mivel a pályázat elbírálásának határideje 2024. március 24., a pályázatok műszaki és pénzügyi elbírálásáé pedig május 27., nem valószínű, hogy június előtt beüzemelik a vonatpótló buszokat.

Kémkedésgyanús kínai megfigyelő berendezéseket használ a román hadsereg és több száz állami intézmény

Tömegével használ a román hadsereg igen fontos katonai objektumoknál olyan, kínai gyártmányú megfigyelő berendezéseket (kamerákat és kiegészítőket), amelyeket az Egyesült Államok és Nagy-Britannia betiltott kémkedés gyanúja miatt – írja a Szabad Európa Románia.

Hirdetés

A portál akkor figyelt fel a jelenségre, amikor kiszúrta, hogy az amerikai rakétavédelmi rendszer elemeinek otthont adó, Olt megyei Deveselun működő katonai bázis egyik alkalmazottja január közepén, a közbeszerzési elektronikus rendszeren keresztül két biztonsági kamerát és egy hozzájuk tartozó berendezést vásárolt a katonai egység számára.

A készülékeket a kínai Hikvision cég gyártja, amelyről a Szabad Európa Románia azt írja, hogy közvetlenül a pekingi kommunista vezetés ellenőrzése alatt áll. A portál szerint a Hikvision és egy másik nagy kínai gyártó, a Dahua több százezer terméke működik Romániában, 2021-ben a számuk közel 200 ezerre volt tehető.

Ezek az internetre csatlakoztatott kamerák és felvételeket tároló berendezések legalább 28 katonai egységnél működnek, de országszerte megtalálhatók minden intézményben: minisztériumokban, bíróságokon, a rendőrségen, önkormányzati intézményekben, egyetemeken, iskolákban stb. – írja a portál.

A Hikvision és a Dahua berendezéseinek használatát az Egyesült Államokban biztonsági okokból betiltották, a brit és az ausztrál kormány pedig nemzetbiztonsági megfontolásból kérte az ilyen márkájú eszközök leszerelését. Az ottani hatóságok arra gyanakodnak, hogy a biztonsági kamerák felvételeihez az interneten keresztül hozzáférhetnek illetéktelenek, akár külföldről is. A két kínai gyártó tagadta a vádakat.

A bukaresti védelmi minisztérium a Szabad Európa Románia megkeresésére azt válaszolta: a katonai objektumoknál működő kínai berendezések nincsenek az internetre kötve, ezért azokhoz senki nem férhet hozzá kívülről, a beszerzésük pedig teljes mértékben törvényszerű. Hasonlóan válaszolt a határrendészet is: nekik saját, biztonságos, zárt kommunikációs rendszerük van. A Román Hírszerző Szolgálat és a rendőrség vezetése nem reagált a portál megkeresésére.

Az Szabad Európa Románia megszólaltat írásában egy, a megfigyelő kamerákra és berendezésekre szakosodott biztonsági szakértőt is, aki szerint korábban számos informatikai sebezhetőséget mutattak ki a Hikvision és a Dahua kameráiban, voltak olyan esetek, amikor behatolók a kamerák szoftverén keresztül értek el belső informatikai rendszereket.

 

 

Hirdetés