Katonai repülőgépekkel oltják az erdőtüzeket. A romániaiak fele nem sorolja magát egyetlen politikai oldalhoz sem – keddi hírek

És 60.000 lej bírságot kapott az a pásztor, aki magánutat akart ásni a Fogarasi-havasokban.

Hirdetés

Egy új felmérés szerint a romániaiak majdnem fele se baloldalinak, se jobboldalinak nem tartja magát

A News.ro portál megrendelésére készült INSCOP-felmérés elég érdekes eredményeket produkált Románia lakosságára nézve: a román állampolgárok majdnem 50 százaléka nem sorolja magát egyik politikai oldalhoz sem.

Az is kiderül a felmérésből, hogy hogy a megkérdezettek 15 százaléka azt állítja, nem tudja, mit jelent a baloldal vagy a jobboldal. Remus Ștefureac, az INSCOP Research igazgatója elég szőrmentén fogalmazott, amikor azt mondta, lehetséges, hogy a politikai ideológiák szélesebb körű, a lakosság szintjén is érzékelhető átalakulásának jelenségéről van szó, a közép felé való elmozdulásról vagy a semlegesség zónája felé való elmozdulásról, amelyben a politikai identitás már nem olyan egyértelmű, és a hagyományos mérföldkövek szerint orientálódik. Ebből a szempontból elkerülhetetlenné válhat a politikai szókincs megváltozása a romániai politikai pártok leírásakor.

Érdekes adalék, hogy azok, akik se jobb-, se baloldalinak nem tartják magukat, majdnem egyenlő arányban oszlanak meg a nagyobb támogatottságú pártok szavazóiként: a PSD-szavazók 43 százaléka, a PNL-é 46%, az USR-é 40 és az AUR 44 százaléka tartja magát ideológiasemlegesnek. A felmérés további részletei a News.ro portálon olvashatók.

Nem lehet csak úgy dózerolgatni a Fogarasi-havasokban…

…ezt pedig egy odavalósi juhász meg is tapasztalta, miután megbüntették, mert magánút kialakításának fogott neki a hegységben.

Két hete történt az eset: a pásztor fogta magát és elkezdett markológéppel utat vágni magának a természetvédelmi területen. A Greenpeace feljelentése nyomán viszont a hatóságok megbírságolták: a 2000 méteres tengerszint feletti magasságban épített utat meg kell szüntetnie és arra kötelezik, hogy a földet állítsa vissza a munkálatok megkezdése előtti állapotba.

A Mușeteica alpesi területen, amely része a Natura 2000-es védett természeti területnek, valamint a Golul Alpin Moldoveanu-Capra természetvédelmi területnek, egy kereskedelmi cég buldózerével építettek egy körülbelül 500 méter hosszú és 4 méter széles utat, a cég és egy magánszemély közötti szolgáltatási szerződés alapján.

A férfinak július 26-ig van ideje visszaszerezni a földet, további környezetrombolásért pedig 60.000 lejes pénzbüntetését is törlesztenie kell.

Katonai gépekkel próbálnak erdőtüzet oltani

Hirdetés

4 napja ég az erdő a Bánság és Olténia határán található Mehedinți megyében, Svinița település közelében.

Mint ahogy mindannyian érzékeljük, Romániába is pár napja hőhullám érkezett, ami kedvez a spontán erdő-és bozóttüzek kialakulásának. Nem tudni, pontosan mi okozta a fent említett helyszínen az erdőtüzet, azt viszont tudjuk, hogy szerte a Balkánon évek óta küszködnek minden nyáron a nagy kiterjedésű, nehezen oltható erdőtüzekkel.

Jelenleg a katonaság két, C-27J Spartan típusú repülőgéppel is besegít annak a 27 tűzoltónak, akik a pusztítás megakadályozásán dolgoznak.

 

 

Hirdetés