Katasztrófavédelmis fejeket akar egy civil szervezet a Colectiv-tragédiáról előkerült videó miatt

Raed Arafat, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség vezetői ellen is bűnvádi eljárást kezdeményeznek.

Hirdetés

Amint az várható volt, hatalmas felháborodást váltott ki az a csütörtökön nyilvánosságra került 21 perces videófelvétel, amelyet egy neve elhallgatását kérő tűzoltóparancsnok készített, és amely első ízben ad közvetlen bizonyítékot arra, mennyire szervezetlenül folyt a mentés a Colectiv-tragédia éjszakáján.
A Iași-ban bejegyzett Reset nevű civil szervezet már be is jelentette, hogy feljelentést tesz a rohammentő-szolgálat országos parancsnoka, Raed Arafat, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU) vezetői, Orlando Șchiopu és Mihai Guță ellen. A civilek fontos bizonyítékok visszatartásával vádolják az illetékeseket, amelyre súlyos büntetés, 6 hónaptól öt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.
Raed Arafat korábban azt nyilatkozta az üggyel kapcsolatban, hogy nem volt tudomása a nagy port kavart felvételről, egy Facebook-bejegyzésben pedig a tragédia évfordulójára és az államelnök-választásra hivatkozva halasztotta álláspontjának közzétételét. „Tekintve, hogy közeledik a Colectiv-megemlékezés, amit tisztelettel kell kezelni, illetve az államelnöki választás is, úgy vélem, jobb, ha ezen események után fejtem ki álláspontomat az ügyben. Ha most tenném meg, azzal csak megzavarnám ezeket az eseményeket. Biztosítok azonban mindenkit afelől, hogy konkrét válaszom van minden felvetett kérdésre és meg is fogom osztani álláspontomat a közvéleménnyel” – írta Raed Arafat.
Cristian Radu ezredes, az IGSU főkapitány-helyettese azzal mentegetőzött, hogy a csaknem 21 perces felvétel a több mint ötórás mentésnek csak részleteit mutatja be, és szerinte sosem rejtegették senki elől, az illetékesek bármikor hozzáférhettek az archívumukban. A Colectiv-katasztrófa korábbi perének anyagában mindenesetre nem szerepelt a felvétel.

Hirdetés