Karácsonyi „ajándék”: Romániában a legdrágább a disznóhús az EU-ban

Egyre mélyebben kell a zsebünkbe nyúlnunk, és a trendek sem kedvezőek.

Hirdetés

A tavalyihoz képest jóval több pénzt kell áldoznunk a hagyományos karácsonyi menüre, miután jókorát nőtt a disznóhús ára.

A hivatalos adatok szerint ráadásul Romániában a legdrágább a sertéshús az egész Európai Unióban.

A statisztikák szerint a november 21-ével kezdődő héten a farmokról átlagosan 231,73 euróért került ki 100 kilogrammnyi sertés,

ami szokatlanul magas Romániában.

Az EU statisztikái szerint eddig kétszer haladta meg az összeg a 230 eurót az országban: idén, az augusztus 29-ével kezdődő héten, illetve 2019-ben, a december 16-ával kezdődőn.

Ennek nyomán a legrágábbnak számít a sertéshús az EU-ban, egy hét alatt 3,2 százalékot drágult (miközben az uniós átlag 0,6 százalék), egy hónap alatt pedig 6,6 százalékot (az uniós átlag mínusz 1,5 százalék).

A tavalyi év azonos időszakához képest az áremelkedés döbbenetes, 51,6 százalékos

– igaz, ez valamivel az 52,8 százalékos uniós átlag alatt van.

A sertéshús 100 kilónkénti átlagára egyetlen más tagállamban sem éri el a 230 eurót, bár Finnországban megközelíti, ott 228,6 euró a szint.

Hirdetés

Az uniós átlag 202,1 euró, Belgiumban csak 188,7 euró az ár.

A romániai helyzetet több tényező idézte elő- ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a disznóhús 75 százaléka importból származik, és a romániai termelés egyre csökken.

Ezt egyrészt az egyre szigorúbb környezetvédelmi követelményeknek, másrészt a sertéspestisnek tudható be, amely miatt állatok tízezreit kellett leölni.

 

Hirdetés