Juj: az eredetileg bejelentett kampányköltség sokszorosát kéri vissza az adófizetők zsebéből az AUR

Demagógkodtak egy vaskosat, de aztán észbe kaptak, hogy azért a pénz az pénz.

Hirdetés

Néhány hete mi is beszámoltunk arról, hogy a parlamentbe a decemberi választások nyomán mindenki legnagyobb meglepetésére bekerült szélsőséges Románok Egységéért Szövetség (AUR) az összes többi pártot lepipálta, már ami a kampány során elköltött összeget jelenti.

Már abban az értelemben pipálta le, hogy minden olyan pártnál kevesebbet költött a kampány során, amely jogosult arra, hogy az Állandó Választási Hatóság (AEP) visszatérítse számára az elkampányolt összeget.

A kampányköltség megtérítésére az a párt jogosult, amely a választáson megkapta az összes leadott szavazat legalább 3 százalékát, vagyis olyan pártok is, amelyek nem jutottak be a parlamentbe, hiszen a parlamenti küszöb 5 százalék.

Akkor arról volt szó, hogy a párt 1 527 205 lejt költött el a kampány során – mivelhogy hivatalosan ennyit igényelt vissza.

Csakhogy kiderült: hiába lényegesen alacsonyabb az összeg a többi párt által bevallotthoz képest, az AUR eredetileg még ennél is kevesebbről beszélt.

A párt retorikájának egyik alapvető eleme ugyanis az, hogy ők aztán nem olyanok, mint a többiek, nem égetik az adófizetők pénzét mindenféle kampányanyagok megrendelésére, hiszen egy igazi, a polgárok sorsa iránt őszintén érdeklődő párt az utcán, az embereket közvetlenül megszólítva kampányol.

Ennek szellemében aztán decemberben, amikor hivatalosan be kellett jelenteni, mennyit kampányoltak el, és mennyit igényelnek vissza az állami költségvetésből, az AUR 85 100 lejről beszélt.

Ugyanakkor a választási hatósához leadott hivatalos igénylésben már a fentebb is említett 1,52 millió lejt igényelték vissza.

Ami annyiban nem csoda, hogy szakértők már korábban jelezték: ekkora összeg még egy független jelölt esetében is kevés, a független jelöltek is 100 000 lejnél magasabb összeget jelentettek be kampányköltségként.

Most viszont visszaüt a demagógia: Florin Mituleţu-Buică, a választási hatóság elnöke most közölte, ellenőrzést rendelt el, hogy kiderítsék, hogyan is lehetséges az, hogy először csupán 85 000 lejes kampányköltséget jelentett be a bárt, de aztán mégis másfél milliót igényelt vissza.

Az AUR olcsó demagógiájáról amúgy nem csak ebben az esetben hullott le a lepel: korábban jelezte, hogy nem tart igényt a pártoknak az állami költségvetésből járó támogatásra.

Hirdetés

Ehhez képest már be is folyt a párt számlájára a januárra járó állami támogatás, 1 546 315 lej, ami mintegy 315 000 eurót jelent.

(Az állam csak januárban összesen négymillió eurót juttat a pártoknak, az összeg pedig a teljes évben eléri az 50 millió eurót).

A jól hangzó nyilatkozatok ellenére az AUR a hatályos törvények rételmében nem is mondhat le a támogatásról.

Viszont ugyancsak a hatályos törvények értelmében nem is használhatja másra a párt működtetésén kívül.

George Simion társelnök ugyanis korábban arról beszélt, hogy az állami támogatást kórházépítésre költik.

Ezt azonban csak akkor tehetnék meg, ha a parlament módosítaná a pártfinanszírozási törvényt.

Addig maradnak a demagóg, bombasztikus nyilatkozatokkal.

Meg azzal, hogy lebuknak, amikor kiderült, hogy amit nyilatkoztak, annak már megint kevés köze van a valósághoz.

Hirdetés