Ennyi pénzébe kerül az adófizetőknek egy, az RMDSZ-re leadott szavazat

Az elköltött kampányösszegek alapján számolták ki. Persze a többi párt költekezései is megtalálhatók a cikkben.

Hirdetés

Szép összeget kampányoltak el a pártok a december 6-án megtartott parlamenti választások előtt: összesen 148 329 727 lejt költöttek el arra, hogy meggyőzzék a választópolgárokat, hogy rájuk adják a voksukat.

Márpedig ezt a pénzt mi álljuk közösen az adóinkból, ugyanis a hatályos jogszabályok értelmében azon pártok, amelyek megszerezték az összes leadott szavazat 3 százalékát, visszakapják a kampány során elköltött összeget.

A kampányköltségekről szóló elszámolást, illetve a visszaigényelt pénz összegét múlt hét szerdáig kellett közölni az Állandó Választási Hatósággal (AEP), amely most azt is tudatta, melyik párt mennyi pénzt költött, egyúttal igényel vissza.

Összegszerűen az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) költötte a legtöbbet, de ez nem jelenti azt, hogy a szocdemek költötték el a legtöbb pénzt egyetlen szavazatra.

A pártok szenátusi listáira leadott voksok alapján – azért az alapján, mert a felsőházi listákra mindegyik párt esetében több voks érkezett, mint az alsóházira – egy olyan párt fizette a legtöbbet egy szavazatért, amely végül be sem jutott a parlamentbe.

A Victor Ponta volt szocdem miniszterelnök vezette Pro Románia 28 018 828 lejt költött el a kampányidőszakban, ami azonban csupán 244 227 voksot ért – vagyis 114 lejébe került egy szavazat, amivel azonban semmire sem megy.

Igaz, legalább a pénzt visszakapja.

Nem járt sokkal jobban a Traian Băsescu volt államfőhöz kötődő Népi Mozgalom Párt (PMP) sem: 19 674 029 lej eltapsolása nyomán 291 485 szavazatot kapott, ami voksonként 67 lejt jelent – úgy, hogy ők is csupán a tévében követhetik majd a parlamenti munkát.

A PSD jókora összeget, 43 359 958 lejt költött el, ami 1 732 289 szavazatot hozott a konyhára.

Ami nem is volt rossz biznisz, mert így voksonként 25 lejért biztosították be maguknak a vezet ellenzéki párt szerepét.

Hirdetés

A kormány fő erejét adó Nemzeti Liberális Párt (PNL) 36 149 973 lejt költött és igényelt vissza, ami az 1 511 227 szavazattal azt jelenti, hogy jutányos áron, 23,9 lejért jutottak egy vokshoz.

Az USR-PLUS 15 240 362 lejt kíván elszámolni, ami 936 864 szavazat mellett azt jelenti, hogy egy voks 16,2 lejükbe került.

És akkor jöjjön a válasz a címben is feltett kérdésre: az RMDSZ 3 415 481 lejt kíván elszámolni, ami 348 262 szavazat mellett azt jelenti, hogy potom pénzébe, 9,8 lejébe került egy szavazat.

De nem a magyar szervezet járt a legjobban: a parlamentbe meglepetésként bekerült szélsőséges Románok Egységéért Szövetség (AUR) köröket verve az összes többi pártra csupán 2,8 lejnyi kampányösszeget fizetett egy voksért.

A párt ugyanis csupán 1 527 205 lejt kíván elszámolni kampányköltségként, ami a rá leadott 541 938 szavazat nyomán azt jelenti, hogy a legkisebb befektetéssel lett parlamenti erő.

Amúgy a pártok a kampány során tévé-, rádió- és a nyomtatott sajtóban megjelenő reklámokra, internetes hirdetésekre, közvélemény-kutatásokra, választási plakátokra, brosúrákra és egyéb kampányanyagokra, telefonköltségre, a jelöltek szállásának finanszírozására, utazására és étkeztetésére, irodabérlésre, jogi tanácsadásra és egyéb reprezentációs költségekre költhetik el a kampányösszegeket.

Mint láthattuk, szögesen eltérő hatékonysággal.

Hirdetés