Jövőre újranyílhatnak az annak idején bezárt magnézium- és grafitbányák

Az EU ugyanis felébredt, hogy szüksége van ezekre a nyersanyagokra.

Hirdetés

Az Európai Bizottság felülvizsgálta az iparpolitikát, és 137 olyan kritikus nyersanyagot azonosítottak, amelyre az uniónak nagy szüksége van. Ez nyilván részben azzal is összefüggésben áll, hogy az orosz–ukrán konfliktus miatt keletről egyre nehezebb beszerezni a nyersanyagokat. Ami ebből minket érint az az, hogy néhány ilyen kritikus nyersanyag nálunk is fellelhető, korábban ki is termeltük őket, csak éppen „gazdasági okokból” bezártak ezek a bányák. Biztosan nem azért, mert a kiváló vezetés mellett csődbe mentek.

Florin Spătaru gazdasági miniszter azonban kedden kijelentette, hogy miután megkapták a kívánságlistát az EU-tól, néhány ilyen bányát igyekeznek minél hamarabb, lehetőleg már jövőre újranyitni. Elsősorban a Romániában bőven fellelhető magnézium és a grafit kitermeléséről lenne szó. A bányák újranyitására még idén igyekeznek kidolgozni a törvényi keretet, jövőre pedig már meg is kezdődhetnek a beruházások.

Amit természetesen az EU fog fizetni, ha már kell nekik a szajré, Spătaru szerint ugyanis már megkezdték a tárgyalásokat az Európai Bizottsággal a finanszírozási lehetőségekről.

A magnézium például az alumíniumgyártás egyik elengedhetetlen összetevője, az pedig nagyon fontos az autóiparban, amiben nekünk is komoly érdekeltségeink vannak, szóval Romániának is jól jönne, ha helyben ki tudnánk termelni ezt a fontos nyersanyagot.

Hirdetés