Jönnek, de mennek is: egyre több külföldi vendégmunkás hagyja faképnél a romániai munkáltatóját és indul nyugatabbra

A krónikus munkaerőhiány miatt úgy kellenek, mint a falat kenyér, de sokan közülük fittyet hánynak a megkötött szerződésekre, a munkáltatót pedig a törvény sem védelmezi.

Hirdetés

Régóta tudjuk, hogy ezrével érkeznek Romániába az EU-n kívülről induló vendégmunkások – a krónikus munkaerőhiány miatt a kormány idén megduplázta, százezerre emelte a befogadható külföldiek számát –, csak hát az a baj, hogy sokan közülük komoly fejtörést okoznak a honi munkaadóknak.

Az ország legnagyobb ázsiai munkaerő-toborzója, a Work from Asia arra panaszkodik, hogy

a drága pénzért Európába hozott munkások közül egyre többen hagyják faképnél a romániai munkaadót,

és a schengeni övezet országaiban keresnek jobb állásajánlatot, fittyet hányva a megkötött munkaszerződésre. A baj csak az, hogy a hatályos jogszabályok nem védik a munkaadót ilyen esetben, nincs törvényi keret arra, hogy a munkáltató lépni tudjon – mondjuk visszakapja legalább az ideutaztatás költségeit.

Az említett munkaerő-toborzót vezető Yosef Gavriel Peisakh úgy tudja,

a vendégmunkások közül sokan csak azért gyűjtenek itt némi pénzt, hogy ki tudják fizetni az embercsempészeket,

Hirdetés

akik majd eljuttatják őket egy olyan országba, ahol jóval többet kereshetnek. A hivatalos adatok szerint nagyjából tízezer, jórészt ázsiai vendégmunkás dolgozik csak a vendéglátásban, de sokan az építőiparban helyezkednek el.

A keresetük amúgy átlagosnak nevezhető, de még így is kétszer-háromszor több, mint amit otthon kapnának a melóért: ez havi 6-700 eurót jelent. Azonban ennél többe kerülnek, mivel rendszerint a szállásuk költségeit is a munkáltató állja. Ráadásul az is egy csomó pénzbe kerül, hogy legális körülmények között az országba utaztassák őket, hogy hivatalosan munkát vállalhassanak.

Hirdetés