Fotó: Pixabay.com

Jönnek az amerikaiak!

Biden döntött: az USA csapatokat küld Romániába. Klaus Iohannis közben megtekintett egy légibázist.

Hirdetés

FRISSÍTÉS

A CNN szerint a Pentagon hivatalosan megerősítette, hogy az Egyesült Államok csapatokat küld Kelet-Európába, Romániába is. John Kirby szóvivő sajtótájékoztatón közölte: az amerikai katonák Romániába küldése Bukarest meghívására történik. A csapatok állomásozása nem állandó jellegű, jelenlétük indokoltságát az orosz–ukrán helyzet alakulása függvényében döntik majd el. Azt is elmondta, hogy az amerikai katonák nem harcolnak majd Ukrajnában, hanem a NATO-szövetségesek védelmét szolgálják.

A Pentagon szóvivője szerint a következő napokban mintegy 2000 amerikai katona érkezik az Egyesült Államokból Lengyelországba és Németországba. Romániába pedig mintegy 1000, jelenleg Németországban állomázosó katona érkezik.

Eredeti cikkünk:

Úgy tűnik, Washingtonban megszületett a konkrét döntés arról, hogy amerikai csapatokat küldenek Kelet-Európába, ezen belül pedig Romániába is.

A CNN hírtelevízió egyelőre hivatalos forrásokra hivatkozva arról tájékoztatott, hogy az orosz–ukrán helyzet egyre feszültebbé válása közepette Joe Biden amerikai elnök jóváhagyta, hogy „a következő napokban” az USA csapatokat küldjön a térségbe: mintegy 2000 katonát Lengyelországba és további „néhány ezret” dél-kelet-európai NATO-tagállamokba, ebből mintegy ezret Romániába. A konkrét számokat a Pentagon közli majd nemsokára – tájékoztat a CNN.

Joe Biden pénteken említette, hogy a keleti ukrán határon fokozódó orosz katonai erőösszevonás miatt az Egyesült Államok a NATO-együttműködés keretében „a következő időszakban” csapatokat küldene a kelet-európai szövetséges államokba.

Nemrég Emmanuel Macron francia államfő is bejelentette, hogy Franciaország is kész csapatokat küldeni Romániába és Bulgáriába. A román államvezetés üdvözölte mindkét elnök felvetését.

Hirdetés

Klaus Iohannis államfő szerdán az aranyosgyéresi 71-es katonai légibázisra látogatott, ahol többek között erről is beszélt. A jelenlegi biztonsági helyzet indokolja, hogy a NATO, az Egyesült Államok és más szövetségesek erőteljesebben jelen legyenek a Fekete-tenger térségében – mondta.

„Rendkívül nagyra értékelem Biden és Macron elnök urak bejelentéseit, miszerint katonákat küldenek Romániába (…), ami kifejezi, hogy Románia e stratégiai partnerei elkötelezettek a biztonságunk iránt”

– mondta Klaus Iohannis.

Arról is beszélt, hogy Románia a jövőben amerikai F-35-ös harci repülőgépeket tervez vásárolni.

Romániában két bázison van állandó katonai jelenlét: a Konstanca melletti Mihail Kogălniceanu légitámaszponton és az Olt megyei Deveselun, ahol az USA kelet-európai rakétavédelmi rendszerének egyik eleme működik. Amerikai és NATO-erők emellett rendszeresen érkeznek hadgyakorlatokra az aranyosgyéresi bázisra és a Brassó megyei Nagysink melletti gyakorlótérre.

Hirdetés