Jön a szigor: mindenütt kötelező lesz a maszkviselés, bezárják az iskolákat – és ez még csak a kezdet!

Nincs mese, a járványhelyzet annyira súlyos, hogy lépni kellett: Iohannis bejelentette, hétfőtől további korlátozásokra is számítani lehet, melyek főleg az oltatlanokat fogják érinteni.

Hirdetés

Klaus Iohannis szerdán délután összehívta a koronavírus-járvány megfékezésében illetékes kormányzati tisztségviselőket, majd bejelentette, mivel a lakosság elsöprő többsége nem hajlandó oltakozni, a katasztrofális járványhelyzet miatt újabb szigorító intézkedéseket kell bevezetni. Íme két konkrétum mindjárt az elején:

  • hétfőtől a kültéri maszkviselés is kötelezővé válik, gyakorlatilag mindenütt kell majd hordani;
  • október 25-től nem csak az óvodások és az elemi osztályosok mennek vakációra: két hétre minden évfolyam számára felfüggesztik az oktatást, nevezhetjük kényszervakációnak is;

Az államfő ugyanakkor bejelentette, hétfőtől további korlátozásokat vezetnek be, melyek részleteiről a kormány pénteki ülését követően tájékoztatnak részletesebben. Többek közt olyan szigorításokra lehet számítani, melyek az oltatlanokat érintik. Példaként említette:

  • korlátozzák az éjszakai kijárást azok számára, akik nem oltakoztak;
  • napközben a legtöbb tevékenységhez fel kell mutatni majd a zöld igazolványt – erről pár nap múlva tudunk meg több konkrétumot;

Hirdetés