Jön a húsvét, éledezik a turizmus: az árakat nem emelték, de így sem olcsó mulatság az utazás

A járványügyi korlátozások lejártával a szállásadók remélik, visszatér a pandémia előtti forgalom.

Hirdetés

A húsvét tipikusan az az időszaka az évnek, amikor normális keretek között elutazik a család vagy a baráti társaság: a tavaszi újjáéledéssel egy időben, az ünnep környékén megtelnek a hegyvidéki panziók, a felkapott városok szállodái, vagy a húsvéti népi hagyományokra és ételekre turisztikai potenciált építő falusi szálláshelyek egyaránt.

Az elmúlt két év járványkorlátozásait alaposan megszenvedte a belföldi turizmus,

mely most abban bízik, hogy újra visszaáll a régi rend. Az utazás viszont külföldre is leegyszerűsödött, fel kell kötni tehát a gatyát, ha ezekkel az úti célpontokkal akar versenyre kelni a romániai turizmus. A turisták elsősorban kényelemre vágynak, de érdeklik őket a húsvéti tradíciók is – ezt tapasztalják a turisztikai ügynökségek.

Az árakat egyébként nem emelték, de így is borsosnak tűnnek. Az egyik legnagyobb ügynökség kínálata alapján Predeálon, három csillagos szállodában, hagyományos húsvéti étkezéssel 801 lejbe (161 euró) kerül három éjszaka egyetlen főre, amihez még hozzáadódik az úti költség is. Máramarosban hasonló keretek között 838 lej, Mamaián 575 lej (116 euró) a szállás és az ellátás három napra. Az

Al-Dunán, illetve a Kazán-szorosnál 974 eurótól kezdődik egy ötnapos körutazás.

A külföldi ajánlatok között ennél sokkal olcsóbban találhatunk magunknak úti célt: a bolgár Aranyparton két fő 317 euróért vehet részt egy háromnapos körutazáson, amibe beleszámolják a buszos utazás is. Egyiptomba charter járattal utazhatunk 536 euróért, ahol árban benne van a félpanziós ellátás hét napra/éjszakára egy négycsillagos szállodában. A törökországi Kusadasiba az utazás és a szállás 349 euró/fő/8 éjszaka. A Földközi-tenger gyöngyére, Antalyára 469 euróért utazhatunk, hét napra szóló teljes ellátással.

Még Dubaj is olcsóbb, mint egyes romániai ajánlatok:

Hirdetés

repülővel 599 euróba kerül az utazás egy főnek, és az árban benne van a szállás hét éjszakára.

A turisztikai ügynökségek azt tapasztalják, hogy nagy az érdeklődés a programok és az utazási lehetőségek iránt. Február végén, az orosz-ukrán fegyveres konfliktus kezdete környékén esett vissza a foglalások száma. A legkeresettebb célpontok elsősorban itthon vannak, ezt követően a legtöbben Bulgária, Törökország és Egyiptom iránt érdeklődnek a húsvéti szabadság eltöltésére. Ha nyaralásról van szó, akkor továbbra is Görögország az első számú kedvenc a lakosság körében.

Hirdetés