Gyászos siker: folyamatosan nő a temetkezési vállalatok forgalma

A negyedik járványhullám a kegyeleti szolgáltatókat is leterheli, de közben jól jövedelmez. Mennyivel nőtt a profitjuk?

Hirdetés

Két hét alatt annyian haltak meg Romániában a koronavírus-fertőzés következtében, hogy az felér egy nagyobbacska erdélyi község, például Ákosfalva lakosságával – újabban ilyen üzenetekkel igyekeznek a politikusok felhívni a figyelmet a baj nagyságára, illetve az oltás fontosságára. Szélesebb kitekintéssel azt látjuk, hogy tíz év alatt a kétszeresére (60 ezerről 113 ezerre) nőtt a halálozások száma, a temetkezési cégek tehát a pandémia előtt is jövedelmező vállalkozásoknak bizonyultak,

de igazán a járvány terjedésével ugrott meg az éves árbevételük.

Románia Európában az első, világviszonylatban a második helyen áll a koronavírus okozta elhalálozások számát tekintve. A nemzetközi sajtó a mostani helyzetről szóló beszámolóiban külön kiemeli, hogy nemcsak az egészségügyi rendszer van túlterhelve, a temetkezési vállalatok sem bírják már tartani az iramot.

Ebben a kontextusban érdekes adalékkal szolgál, hogy csak a tavaly 326 millió összbevételt hoztak össze a kegyeleti szolgáltatók. Viszonyításképpen: 2010-ben ez a szám 62,8 millió, 2019-ben 259 millió lej volt. A járvány óta egynegyedével nőtt a cégek profitja, a 2019-es 54,3 millió lejről 85,8 millió lejre (2020-as adat).

Tíz év alatt ez harmincszoros növekedést jelent.

Az erős igénybevétel miatt a temetkezési vállalatok egyre több alkalmazottat vettek fel, tíz év alatt, 2020-ra a kétszeresére nőtt a beosztottak száma. Az alaptőke szintén látványosan megugrott: 2 millió lejről (2010) 59,7 millió lejre (2020). A meglévő 1100 cég többsége mikrovállalkozás, csak két munkáltató van, mely 50 alkalmazottnál többet foglalkoztat. 2019 óta ötven új temetkezési céget alapítottak, kihasználva az ágazat szárnyalását.

Az elmúlt két hétben nem volt olyan nap, hogy kétszáznál kevesebb halálesetet regisztráljanak a járvánnyal összefüggésben. A minden eddigi leggyászosabb nap kedden volt,

amikor 24 óra alatt 561-en haltak meg a fertőzésben.

Hirdetés

Amíg a kórházak tele vannak, és nincsenek férőhelyek az intenzív osztályokon (akár koronásoknak, akár más betegségben szenvedőknek), addig szinte biztosra vehető, hogy Ákosfalvánál nagyobb lakossággal bíró települések „tűnnek el”, egyik hétről a másikra.

A temetkezés több településen is problematikussá vált, Nagyváradon például arról számol be a sajtó, hogy a korábbi három nap helyett egy hetet is várni kell arra, hogy egy temetésre sor kerülhessen. Naponta 12 temetésnél többet nem tudnak lebonyolítani, ugyanis kevés sírásó. Egy Botoșaniban sajátos megoldást találtak ugyanerre a problémára: az önkormányzat markológépet bérel, mert sok a halott, és nincs ki kiássa a sírokat.

Hirdetés