Jó hír az időseknek: számukra is elérhetővé válik az AstraZeneca vakcinája

A harmadik járványhullám küszöbén Románia minden szinten rákapcsol az oltásra.

Hirdetés

Nem nézi ölbe tett kézzel a járványszámok napok óta tartó, folyamatos növekedését a román kormány: a belengetett korlátozások mellett maximális fordulatszámra pörgeti az oltási programját.

Egyrészt egyes településeken, ahol nagyon magas a fertőzöttségi arány, zöld utat engedtek az oltási kampány harmadik fázisának, persze csak akkor, ha van elég vakcina, de nincs akit beoltani az első két szakaszban érintettek közül. A harmadik fázis egyébként áprilisban indult volna, de egyelőre van elegendő oltóanyag, ezért nem húzzák már az időt.

Másrészt, az idősek számára is elérhetővé teszik az AstraZeneca oltását, miután az egészségügyi minisztérium szakértői csoportja úgy ítélte meg, hogy semmilyen veszélyt nem jelent rájuk nézve, és hatásosságáról is meggyőződtek. A korhatári korlátozást óvatosságból vezette be Románia – és több EU-s tagállam –, mert eleinte az Európai Gyógyszerügynökség csak 65 év alattiak számára akarta engedélyezni. Bár ez végül nem így történt, az ellentmondásos javaslatok miatt a kormányok fenntartásokkal kezelték az Egyesült Királyságban kifejlesztett vakcinát.

Szűk pátriánkban 18 és 55 év közöttiek számára tették elérhetővé, ezt írja felül a szakhatóság legújabb döntése figyelembe véve a legújabb kutatásokat, más tagállamok hasonló döntését és az Egészségügyi Világszervezet ajánlását. Tehát ezentúl bárki megkaphatja az oltást a felnőtt lakosság tagjai közül.

Az oltási kampány felpörgetését Florin Cîţu kormányfő mellett Raed Arafat államtitkár is fontosnak tartja, aki ezzel kapcsolatosan arra figyelmeztetett, hogy a gyorsan terjedő új vírustörzsek megjelenése az immunizálási folyamatot is érinti. Emlékeztetett, hogy a vakcinák nem nyújtanak azonnali védelmet, hatásukat az emlékeztető oltás után néhány nappal kezdik kifejteni. A vírus sokat változott az elmúlt egy évben, gyors terjedését csak gyors, határozott döntésekkel és az oltási kampány felpörgetésével lehet megállítani. Amennyiben most rákapcsolnak az oltásra, mintegy két-három héten belül komoly hatást lehet elérni – fogalmazott.

Hirdetés