Hoppá: a járvány terjedése miatt szigoríthatja a kormány a korlátozásokat

Előrébb hozhatják az esti kijárási korlátozás kezdetét. Emellett az oltási kampány harmadik szakaszát is hamarabb elkezdenék.

Hirdetés

Könnyen megtörténhet, hogy szigorodnak a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások, miután minden jel szerint már Romániában is zajlik a pandémia harmadik hulláma.

Sajtóértesülések szerint a kormány fontolgatja, hogy egy órával előre hozza az esti kijárási korlátozás kezdetét.

Ez annyit jelentene, hogy 11 helyett már 10 órától tilos lenne alapos indok nélkül az utcán tartózkodni.

Ez természetesen azt is maga után vonná, hogy a vendéglátóhelyek zárási időpontját is előre hoznák.

Florin Cîţu miniszterelnök hétfőn egyelőre nem erősítette meg az értesülést, annyit mondott, hogy figyelemmel kísérik a járvány alakulását, és a járványhelyzet függvényében dönthetnek majd.

Addig viszont a jelenlegi korlátozások maradnak érvényben, vagyis azon településeken, ahol 1,5 alatt van az előző 14 napban az ezer főre eső fertőzöttek száma, a vendéglátóhelyek, színházak és mozik 50 százalékos kapacitással működhetnek, ahol 1,5 fölött, ott 30 százalékos kapacitással üzemelhetnek, 3 ezrelék fölött pedig a vendéglátóhelyek teraszain kívül be kell zárni őket.

Florin Cîţu egyébként hétfőn azt is elmondta, elrendelte, hogy azon településeken, ahol nagyon magas a fertőzöttségi arány, az oltási kampány harmadik fázisában oltásra jogosult személyek is megkaphassák a vakcinát, ha nincs jelentkező az első két szakaszban érintettek közül, és oltóanyag is van.

A miniszterelnök szerint ugyanis őrültség hagyni, hogy parlagon heverjenek az oltások, ha az első és a második körös jogosultaknak nem kellenek, de a harmadik körösök szívesen beadatnák maguknak.

Hirdetés

Egyben be is szólt Temesvár és Temes megye vezetőinek, ott ugyanis kiderült, hogy 20 000 vakcina áll rendelkezésre, de senkinek sem kell.

Mindez olyan körülmények között, hogy a városban és négy környező településen karantént kellett elrendelni a magas fertőzésszám miatt.

Mint ismert, a romániai oltási terv szerint az első szakaszban, amely december végén kezdődött, az egészségügyi dolgozók kapták meg az oltást, a január 15-én kezdődött másodikban a 65 év fölöttiek, a krónikus betegek és a kiemelten fontos ágazatok dolgozói, míg a harmadik fázisban már a teljes lakosságra kiterjesztik a kampányt.

A regisztráció a harmadik szakaszra 15-én indul, és az eredeti tervek szerint áprilisban kezdték volna az oltásokat, de Cîţu hétfőn azt mondta: mivel a vártnál több, 2,6 millió vakcina áll rendelkezésre márciusban, és áprilisban is hasonló nagyságrendben számítanak oltóanyagra, már márciusban elindítják a harmadik fázist.

Ha pedig sikerül tartani az iramot, akkor már nyáron elérhető a kitűzött cél, vagyis 10,4 millió ember beoltása – mondta némi kincstári optimizmussal a miniszterelnök.

Hirdetés