Találják ki, a moldvaiakat ugyanúgy büntetik-e, mint a székelyeket, ha nincs kitűzve a román zászló?

Igen, eltalálták: az igazságszolgáltatás valamiért imádja másképp értelmezni a törvényt Székelyföldön, mint máshol.

Hirdetés

Nocsak: úgy látszik, Moldvában nem kötelező ugyanúgy betartani a zászlóhasználatot és a hivatalos feliratok elhelyezését szabályozó törvényt, mint a székelyföldi településeken – erre hívta fel a figyelmet az Árus Zsolt vezette Székelyföld Figyelő Alapítvány, miután konkrétan letesztelte, a bíróságok hogyan viszonyulnak a jelképhasználattal kapcsolatos ügyekhez.

Miután a Méltósággal Európában Polgári Egyesület (ADEC) elnöke, a köztudottan magyarfóbiás Dan Tanasă perek tucatjait zúdította székelyföldi elöljárók nyakába – ezeket rendszeresen meg is nyeri –, az alapítvány képviselői úgy döntöttek, körülnéztek több moldvai településen is, ahol fényképekkel dokumentálták, hogy bizony több helyen is elfelejtik betartani ugyanazokat az előírásokat, melyek miatt a székelyföldieket bírságolják.

Az érintett (Neamț, Bákó és Suceava) megyei prefektúrák nyilván semmilyen rendellenességet nem észleltek az ügyben, ezért Árusék pert is indítottak a kormánymegbízottak ellen, de – mit ad Isten – a bíróságok rendre elutasították ezeket a kereseteket. A részletekért a Székelyhon anyagára érdemes kattintani.

Hirdetés