Jelentkezne oltásra, de nem mindegy, hogy melyikre? Akkor van egy jó hírünk

Túl sokat válogatni az oltások között ezután sem lehet, de legalább az első pillanattól kezdve tisztában lehet azzal, hogy milyen vakcinára vár a várólistán.

Hirdetés

A romániai oltási kampány egyik legnehezebb pillanatát jelentette az AstraZeneca vakcinája körül kialakult felhajtás, mely nemcsak a brit, hanem az összes létező vakcinával szemben felerősítette a lakosság kételyeit. Erről Valeriu Gheorghiță, az oltáskampány koordinátora beszélt, aki szerint ebben a helyzetben az emberek megfelelő tájékoztatására és a felesleges aggodalmak eloszlatására van leginkább szükség.

Úgy tűnik, hogy az illetékesek levonták belőle a megfelelő tanúságokat, és pár változtatást helyeztek kilátásba az oltás regisztrációs folyamatában. Az egyik legfontosabb, hogy világossá teszik a jelentkezők számára a kiválasztott oltóközpontban elérhető vakcina típusát, hogy ne fordulhasson elő, valaki harminc napon át várakozik egy olyan oltásra, melyet végül lemond (például ha kiderül, hogy AstraZenecát kap). Gheorghiță szerint természetes, hogy az emberek tudni akarják, milyen oltásra jelentkeznek,

még akkor is, ha az egyes oltások elérhetősége nem teszi lehetővé a túl sok válogatást.

Aki nagyon akarta, eddig is kideríthette, hogy milyen típusú oltást adnak abban az oltóközpontban, ahová jelentkezett (például itt van ez az civilek által működtetett honlap, mely valós időben mutatja a rendelkezésre álló oltási helyeket). Éppen ideje volt ezt az információt átláthatóvá tenni hatósági szinten is.

Emellett az online platformon várhatóan április elejétől kezdve feltüntetik azt is, hogy hozzávetőlegesen mennyi a várakozási idő a legközelebbi időpontig. Ez az oltási kampány harmadik szakaszában azért fontos, mert az időpontokat a várólistások számára is elérhetővé tették.

A már létező oltóközpontokban

április 13-tól 350 új oltópontot nyitnak meg a lakosság előtt, melyekben a Pfizerrel fognak immunizálni.

Hirdetés

Egy másik fontos változás, hogy szintén április elején 60-ról 90-re növelik az előjegyzések számát, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy ötven százalékkel megnövelik az oltóközpontok kapacitását. Az áprilisi hónap végére, legkésőbb május elejére a családorvosi rendelőkben is beindul az oltás, amihez a Johnson&Johnson és valószínűleg az AstraZeneca vakcináját fogják használni. A családorvosok saját nyilvántartásuk alapján készíthetik el az oltási előjegyzéseket. A Johnson&Johnson oltása egyébként elsősorban a mozgó oltóegységekhez, az autós oltóközpontokhoz (drive-through) és vidékre fognak kerülni.

Az optimista forgatókönyv szerint nyár végéig elérhetjük a nyájimmunitást, akkor is, ha esetleg csökken az emberek érdeklődése az oltások iránt, aminek eshetőségével egyébként számolnak a hatóságok.

Hirdetés