Jé, lehet, hogy a kolozsvári bíró lesz Románia következő államelnöke?

Persze, erre nem érdemes mérget venni, de már nem először emlegetik Emil Boc nevét.

Hirdetés

Vasárnap van, ráadásul ortodox pünkösd, a fű se nő (csak a dugók a turisztikai körzetekben), az ügyeletes újságíró a kávéját kortyolgatja és Fiola gólján mereng, amikor hirtelen cigányútra megy a frissítő nedű.

Tessék? Hogy ki lehet Románia következő államelnöke? Na ne! Pedig elhangzott, ismét. Mégpedig a Digi 24 televízió egyik beszélgetős-elemző műsorában. Ugye, tudjuk, hogy Klaus Ionopotchivanoc Iohannis álkisebbségi államelnök második, vagyis utolsó mandátumát fogyasztja a Cotroceni-palotában. 2024-ben elbúcsúzik népétől, ilyen minőségben legalábbis.

Tehát olyan három év múlva

ha tetszik, ha nem, muszáj lesz új államelnököt választani.

És persze, hogy megindultak a találgatások, hogy ki is jöhet szóba. A pártok, elemzők sorra bedobnak egy-egy nevet a közbeszéd zavarosába. A PSD például Mircea Geoană (volt PSD-s szenátor, szenátusi elnök, jelenleg független politikus) NATO-főtitkárhelyettes fele kacsintgat. Ezzel kapcsolatban annyi a biztos, hogy az egyes pártkörökben „Ostobá”-nak becézett Geoana úr 2009-ben egyszer már beállt az államelnöki tisztségért folyó küzdelem ringjébe, de a második fordulóban Traian Băsescu simán kiütötte, ráadásul elég vicces körülmények közepette. A választások estéjén Geoana bejelentette, hogy győztek, hurrá, aztán nyugodtan lefeküdt, hogy másnap reggel megtudja, dehogyis győztek…

Ami az USR-PLUS progresszív csapatot illeti, egyelőre annyit lehet tudni, hogy Dacian Cioloș, a PLUS elnöke néha azzal álmodik, hogy ő az államelnök. Nem tudjuk pontosan, mire alapoz, de hát épp ez az álmok egyik fő jellemzője: igen gyakran alaptalanok. Bár, ha belegondolunk,

nála simábbra borotvált européer arcot egyetlen romániai párt élén sem látunk.

Az USR 2019-ben Dan Barna pártelnököt jelölte az államelnöki székbe, meg is bukott, azóta csend van, bár a belső malmok biztos őrlik már a 2024-es választások jelöltjét.

Az RMDSZ Kelemen Hunort jelölte 2019-ben, le is csorgott szépen a csatornán. Persze, szépen nézne ki egy következő (ál)kisebbségi állemelnök Iohannis után, de hogy magyar sose lesz Románia elnöke, az hóttbiztos. Mármint addig, amíg többen vagyunk, mint a szászok.

Hirdetés

Úgynevezett politikafüggetlen jelöltek neve is szóba kerül időnként. Az egyiktől a hideg is kirázza a ügyeletes újságírót: Ioan-Aurel Popról van szó, akit többek közt szekus besúgóvád is ért, de sokan ismerik őt úgy is, mint a magyarok nagy „barátját”. Ő a tudós: a kolozsvári BBTE volt rektora, jelenleg a Román Akadémia elnöke, aki elsőre elhessegette magától a jelöltség lehetőségét is, ám aztán azt mondta, még gondolkodik rajta…

És akkor nézzük a pártszíne szerint liberális kolozsvári bírót.

Emil Boc, a kincses város immáron jól bebetonozott polgármestere egyszer már volt miniszterelnök, elég rosszul is végezte a világválság kiváltotta megszorító intézkedései nyomán. A liberális polgármester esetleges elnökjelöltségét elsőként talán a nagy politikai állat, Traian Băsescu dobta a közbeszéd piacára, még áprilisban. Mert szerinte Boc úr pragmatikus, rendszerezett, képes belátni a hibákat, sőt, ki is javítani azokat.

És akkor most egy politikai elemző állítja nagyjából ugyanazt. Sőt, azt is, hogy Boc úr vérbeli, igazi baloldali, nem olyan, mint a jelenleg baloldalinak nevezett román politikusok, akik egyáltalán nem azok.

Mit lehet erre mondani. Kicsit fájna a kolozsváriaknak, ha Boc mester megint lelépne Bukarestbe. Hiszen úgy tűnik, a kolozsvári bíró épp mostanában jött rá, hogy mit is jelent városgazdának lenni. De hát addig még sok víz lefolyik a Szamoson és sokat fognak marakodni a liberális csúcspolitikusok. Addig nézhetjük Ionopot elnököt, az igazi européert.

Hirdetés