Itt egy jó hír: év végéig biztosan nem kell használni a mindenki által gyűlölt egészségügyi kártyákat

Október elsejétől ismét elő kellett volna kotorászni a gyakran haszontalan doksit, aztán jöttek a háziorvosok és az asztalra csaptak.

Hirdetés

Március 30-án, még a szükségállapot idején jelentette be az egészségügyi minisztérium, hogy meghatározatlan időre felfüggesztik az orvosok és a páciensek által is gyűlölt, gyakran haszontalan egészségügyi kártyák használatát.

Igen ám, csak az egészségbiztosítási pénztár (CNAS) nemrég úgy döntött, hogy október elsejétől mégis vissza kellene vezetni (az amúgy sok esetben használhatatlan) e-kártyákat abban az esetben, ha a páciensnek személyes vizsgálatra van szüksége, csakhogy a háziorvosok országos szövetsége azonnal kiverte a díszhisztit, az érdekvédelmi szervezet szerint ugyanis a jelenlegi járványhelyzetben nem kellene kézről kézre adogatni azokat a fránya kártyákat, főleg most, amikor nyakunkon az influenza is.

Így aztán CNAS hétfőn úgy döntött, a konzultáció típusától függetlenül december 31-ig biztosan nem lesz szükség a mikrocsipes dokumentumra, amely digitális formában tartalmazza a biztosított személyi azonosító adatait, és lehetővé teszi a hozzáférést az illető kórlapjához, a számára korábban felírt gyógyszereinek listájához – már amikor működik a rendszer.

A kártyákat amúgy hat évvel ezelőtt hozták forgalomba, azóta nemhogy segítette volna az orvosok munkáját, de legtöbbször csak megbonyolította, csodának számított egy olyan hét, amikor az informatikai rendszer megfelelőképpen működött. A vicc az, hogy a rendszer már a kártyák aktiválását bemutató rendezvényen is behalt, erről itt emlékeztünk meg annak idején.

Hirdetés