Itt a negyedik nyugdíjpillér, amivel a munkáltatók próbálhatnak az alkalmazottak kegyeibe férkőzni

Újabb lehetőség az időskort megkönnyítő megtakarításra.

Hirdetés

Bár sokan lehetnek, akik a már eddig meglevő, három pilléren „álló” nyugdíjrendszert sem használják ki teljes egészében, a lehetőségek tárháza tovább bővül: elérhetővé vált a negyedik nyugdíjpillér, vagyis a foglalkoztatói nyugdíj.

Mint ismert, az első pillér nem más, mint a klasszikus nyugdíjrendszer: a munkáltató levonja a bérből a kötelező járulékot, és átutalja az állami nyugdíjalapba.

A második a kötelező magánnyugdíj, amely ugyanígy működik, csak a munkáltató a bérből levont nyugdíjjárulék egy részét nem az állami, hanem a munkavállaló által kiválasztott magán nyugdíjalapnak utalja.

A harmadik az önkéntes magánnyugdíj: ha valaki úgy érzi, az első kettő nem elég, akkor felkereshet egy nyugdíjalapot, és saját nyugdíjszámlát nyithat, amelyre neki kell havonta utalnia az erre szánt összeget.

A most debütáló negyedik pedig ismét csak a munkáltatót hozza képbe – de olyan módon, hogy az ő kezébe adja a kezdeményezést.

A Pénzügyi Felügyelet (ASF) most adta áldását arra, hogy az első magánalap beindítsa a foglalkoztatói nyugdíjak bizniszét.

Ami annyit jelent, hogy

a száz főnél több alkalmazottat foglalkoztató vállalkozók eldönthetik, hogy alkalmazottaik számára nyugdíjszámlát nyitnak,

amelyre az első és a második pillér mellett szintén utalnak.

Hirdetés

Hogy ez kinek jó?

Nos, alapvetően amolyan win-win szituációt hozhat létre. A munkavállaló ugyanis ezzel a szerződésben is rögzített juttatással növelheti alkalmazottja lelkesedését és munkamorálját, és az sem utolsó szempont, hogy ezzel annak is csökkenhet a valószínűsége, hogy új munkahely után néz.

A munkavállaló pedig azért kerül a nyertes oldalra, mert a nyugdíjba vonulást követően még egy pénzforrása lesz.

A rendszer ugyanakkor

azt is lehetővé teszi, hogy maga az alkalmazott is utaljon pénzt a saját foglalkoztatóinyugdíj-számlájára.

Jó tudni ugyanakkor, hogy az első három évben az összeg fölött a munkáltató rendelkezik, vagyis ha az alkalmazott ezen időszak alatt elhagyja a céget, akkor búcsút mondhat a pénznek. Ha marad, akkor ő maga csak a három éves periódus lejárta után kezdhet el a saját nyugdíjszámlájára pénzt átutalni.

Érdemes ugyanakkor azt is szem előtt tartani, hogy ez hosszú távú megtakarítást jelent, csakis nyugdíjba vonuláskor vehető igénybe, nem lehet akármikor elkérni a számlán felhalmozódott pénzt.

Hirdetés