Ismét megdőlt a napi rekord, kétszer annyian kerülnek intenzív osztályra, mint tavaly

Miközben a fertőzöttek száma tovább nő, a szakértő szerint szerint még nem értük el a negyedik járványhullám csúcsát.

Hirdetés

Vasárnap sem esett be tízezer alá az egy nap alatt koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak száma, és az intenzív osztályon ápoltaké is újabb rekordot döntött.

Az adatok szerint 11 546 személy szervezetében mutatták ki a kórokozót, ami a hét közben megszokottnál kevesebb mintából – 17 638 PCR- és 23 585 antigéntesztből – jött össze.

Eközben 298-an haltak bele egy nap alatt a kór szövődményeibe, illetve egy korábban elhunyt fertőzött esetében megállapították, hogy halála a koronavírus-fertőzéshez köthető.

A 299 elhunytból 271-en nem voltak beoltva.

A beoltott elhunytak közül 27-en krónikus betegségben is szenvedtek.

A kórházakban 18 901 fertőzöttet kezeltek, közülük rekordszámú személyt, 1750-et intenzív osztályon.

Mindeközben, bár egyes egészségügyi illetékesek szerint hamarosan lecseng a koronavírus-járvány negyedik hulláma, amely Romániát az alacsony átoltottság miatt nagyon keményen sújtja, Nelu Tătaru, a miniszterelnök egészségügyi tanácsadója, volt egészségügyi miniszter most alaposan lehűtötte a kedélyeket.

Arra figyelmeztetett ugyanis, hogy

az október továbbra is nehéz hónap lesz, mivel még nem értük el a negyedik hullám csúcsát,

Hirdetés

a járvány még mindig a fokozott közösségi terjedés szakaszában van.

Ráadásul a sokkal gyorsabban terjedő delta variáns miatt a súlyosabb esetek száma is nagyobb, mint eddig – olyannyira, hogy míg tavaly a kórházba utaltak mintegy 5 százaléka került intenzív osztályra, ez az arány mostanra 10 százalékra nőtt.

Szerinte egy kéthetes teljes lezárás sem lenne elég a járvány megfékezéséhez, ugyanakkor az is baj, hogy az egyébként meglévő korlátozások betartását is csak ímmel-ámmal ellenőrzik.

Bár hivatalosan politikai ellenfelek, megerősítette a tanácsadó által mondottakat Alexandru Rafila, Románia Egészségügyi Világszervezethez (WHO) delegált képviselője, szociáldemokrata párti honatya is, aki arról beszélt: az elhalálozások száma vélhetően tovább nő majd, pedig már most is tragikus a helyzet, hiszen

hetente egy község lakosságának megfelelő ember – mintegy 2000 fő – veszti életét a koronavírus-fertőzés szövődményei miatt.

Az orvos szerint nem is az a lényeg, mikor érjük el a negyedik hullám csúcsát, hanem az, hogy az meddig tart majd, hiszen a járvány elhúzódása csak tovább mélyíti az egészségügy válságát.

Hirdetés