Ismét egyre több ázsiai migráns tanyázik Temesvár utcáin

Az ünnepi időszak után visszatértek, hogy megint megpróbáljanak Nyugat-Európába jutni.

Hirdetés

Nincsenek könnyű helyzetben a temesvári, illetve Temes megyei hatóságok: mivel a város a balkáni migrációs útvonalon fekszik, hiába gyűjtik össze a Nyugat-Európába a városon keresztül illegálisan eljutni akaró ázsiai és afrikai migránsokat, előbb utóbb újak jönnek – vagy ők maguk térnek vissza.

Hogy ez hogyan lehetséges?

Nos, úgy, hogy azok, akik hivatalosan menedékért folyamodnak, elvileg szabadon közlekedhetnek az országban.

Temesváron a húsvéti időszak előtt a hatóságok összegyűjtötték az elhagyott épületekben vagy hidak alatt meghúzódó, zömmel afganisztáni migránsokat, akik a határon való átszökésre kedvező alkalomra várva álltak meg a városban.

Buszra ültették őket, és elküldték az ország különböző pontjain található befogadóközpontokba, ahol nyilvántartásba vették őket.

A nagy többségük menedékkérelmet is benyújt, ennek elbírálásáig pedig nem utasíthatók ki az országból.

Sőt a menedékkérőkre vonatkozó genfi egyezmény értelmében szabadon mozoghatnak az ország területén.

Ha pedig törvénytelenül átlépnek egy országhatárt, nem lehet őket büntetőjogi felelősségre vonni.

Ezért aztán sokan nem maradnak hosszú ideig a menekültközpontokban: mivel ezt törvényesen megtehetik, ismét felkerekednek, és elindulnak vissza Temesvárra.

Azért oda, mert

úgy gondolják, ott a legkönnyebb átszökni Magyarországra.

Hirdetés

Így aztán mostanra – hiába gyűjtötték össze őket hetekkel ezelőtt – sok ázsiai ismét felbukkant a Bánság fővárosának utcáin.

Az illetékesek szerint nagy részük nem frissen érkezett Szerbiából – mint ismert, a magyar-szerb határon védőkerítés épült, ezért próbálkoznak a könnyebbnek vélt bánsági szerb-román határszakaszon, ahol viszont már a román határőrök is hatékonyabban dolgoznak, ezért nehezebben jutnak be az országba –, hanem a Máramaros megyében található nagysomkúti menekültközpontból tértek vissza.

Az illetékesek szerint a helyi rendőrség az elmúlt napokban 105 migránst gyűjtött össze a város utcáin, jórészt ők is Nagysomkútról érkeztek.

Az illetékesek azt mondják: időről időre összegyűjtik és elküldik a menekültközpontokba őket, de előbb-utóbb visszatérnek – igaz, arra van lehetősség, hogy ha már a harmadik alkalommal térnek vissza, zárt menekültközpontba vigyék őket.

Romániában

csak idén 3750 menedékkérelmet nyújtottak be, ebből 3400-an azt kérték, hogy Temesváron telepedhessenek le.

Az elmúlt egy évben 8000 határsértőt osztottak szét az országban működő menekültközpontok között.

És Szerbiában további tízezrek várnak arra, hogy megtalálják a rést a román-szerb, majd a román-magyar határon.

Hirdetés