Sorin Grindeanu és Marcel Ciolacu

Ionopotchivanoc, Pesedee! Úgy tűnik, Ciolacuék nélkül nincs kormányzás

Tárgyalások kezdődnek a PSD, a PNL és az RMDSZ között a kormányalakításról.

Hirdetés

Pénteken telt le az egy hónap azóta, hogy Florin Cîțu kormányát megbuktatták a parlamentben. Emlékszünk: a koalíción belüli feszültségek annyira elmérgesedtek a 2020 decemberében hivatalba lépett PNL-USR-RMDSZ-kormánykoalícióban, hogy USR szeptember elején visszavonta minisztereit a kabinetből, október 5-én pedig a parlament két háza megszavazta a PSD bizalmatlansági indítványát.

Cîțu kormányának bukása politikai válságba taszította a rosszul kezelt koronavírus-járvány miatt amúgy is elég megviselt állapotban levő országot, egy hónap alatt pedig a Klaus Iohannis államfő támogatását élvező PNL-nek nem sikerült kormányképes többséget kialakítania, pedig még a kabinet bukását előidéző USR-vel is megpróbáltak tárgyalni.

Közben egyre hangosabbá váltak azok a vélemények, hogy a PSD-t is be kell vonni a kormányzásba,

mostanra pedig kiderült, hogy a képviselőházban és a szenátusban is a legnagyobb frakcióval rendelkező szociáldemokraták nélkül nem lehet kormányt alakítani.

Bár a PSD egy darabig ragaszkodott ahhoz az állásponthoz, hogy a válság megoldását csakis az előrehozott választások jelenthetik, a párt országos vezető testülete hétfőn egyhangúlag megszavazta, hogy tárgyalásokat kezdjenek egy új kormány létrehozásáról a PNL-vel, az RMDSZ-szel és a nemzeti kisebbségek parlamenti képviselőivel. A döntést Sorin Grindeanu, a PSD első alelnöke ismertette hétfőn.

A PSD-nek természetesen egy sor feltétele is van, az egyik az, hogy

Florin Cîțu nem lehet miniszterelnök egy olyan kormányban, amelyben a szociáldemokraták részt vesznek.

Továbbra is fenntartják, hogy egy ilyen kormány miniszterelnökét a PSD-nek kellene adnia.

Hirdetés

Fontos fejlemény, hogy a PNL-vel és az RMDSZ-szel sorra kerülő tárgyalások egyik szála az alkotmány módosításával kapcsolatos. Grindeanu újságírói érdeklődésre cáfolta azt az értesülést, hogy az esetleges alkotmánymódosítás kiterjedne arra is, hogy az ország jelenlegi jelenlegi félprezidenciális államformáját parlamenti köztársasággá alakítanák. Erről nem volt szó, arról viszont igen, hogy

Romániának alkotmányos szempontból kiigazításra van szüksége,

vagyis azt vizsgálnák, hogy a jelenlegi alkotmány megfelel-e a jelen követelményeinek – mondta Sorin Grindeanu.

A PSD ezenkívül a jelenlegi 18-ról 20-ra növelné a minisztériumok számát, ebből pedig tízre igényt tartana. Bevezetnék továbbá a széles körű koronavírus-tesztelést és felpörgetnék az oltási kampányt, december 1-jétől 11 százalékkal emelnék a nyugdíjakat, megdupláznák a családi pótlékok összegét, a jövő évben két lépcsőben emelnék a minimálbért, biztosítanák a jelenléti oktatást, a diákok tesztelését és korlátoznák az energiaárakat.

Hirdetés