Iohannis nagyon kiakadt, amiért az ellenzék belenyúlt a szükségállapotot meghosszabbító rendeletbe

A PSD és az RMDSZ okozott egy kis fejtörést a kormánynak. Amúgy közben van valami járvány...

Hirdetés

Elfogadta a parlament a szükségállapot egy hónappal való meghosszabbításáról szóló elnöki rendeletet, de csak a PSD és az RMDSZ által megfogalmazott kitételekkel együtt, amely több kötelezettséget ró a Ludovic Orban vezette kormányra. Így csökken a kormány mozgástere a válsághelyzetben, Klaus Iohannis államfő pedig tajtékzik.

Íme a kiegészítések:

  • Az alapvető emberi szabadságjogok további korlátozására vonatkozó intézkedéseket csakis törvényi úton vezetheti be a kormány (vagyis a parlament hozzájárulásával, nem pedig katonai rendeletekkel, mint azt az utóbbi hónapokban megszokhattuk), és ezeket is csakis a Covid-19-járvány megfékezésével való összefüggésben.
  • A kormány intézkedéseinek minden tekintetben tiszteletben kell tartaniuk az emberi jogok nyilatkozatában foglaltakat.
  • A kormánynak ezentúl hetente jelentést kell tennie a parlamentnek a járványhelyzet kezelésére hozott, illetve hozni kívánt intézkedésekről, illetve ezek indoklásáról.
  • Maximum egy hónappal a szükségállapot feloldása után a kormánynak teljes körű jelentést kell benyújtania a parlamentnek az ebben az időszakban hozott összes intézkedésről.
  • A szükségállapot feloldását követő hatvan napon belül a Számvevőszéknek is jelentést kell készítenie arról, hogy a kormány miként kezelte a közpénzeket, amíg egyedül volt a homokozóban.

Az utóbbi négy kiegészítéssel alapvetően semmi probléma, az első viszont eléggé meg fogja nehezíteni a kormány dolgát, főleg ha további sürgős intézkedéseket kéne hozni, ami így már nem lesz egyszerű. Ha teszem azt csak most kéne bevezetni, hogy kijárási tilalom legyen, az az ellenzékkel való vitával együtt annyira elhúzódna, hogy mire a parlament nagy nehezen elfogadná, addigra itt már mindenki kovidos lenne mindenkitől.

Klaus Iohannis eléggé fel is volt veszve, amikor megtudta, hogy a játszópajtásai beleköptek a levesébe, és olyanokat mondott, hogy egyeseket „a jelenlegi nehéz helyzetben is csak saját választási érdekeik foglalkoztatják”. Ezzel nyilván ősellenségeinek, a PSD-seknek üzent, akik az RMDSZ közreműködésével most megint igyekeztek borsot törni az orra alá szükségállapot ide, járványhelyzet amoda.

Mondja ezt ugye az a Klaus Iohannis, aki még januárban is nagyban azon mesterkedett, hogyan tudná az előrehozott választások kierőszakolásával hivatalosan is benyomni a hatalomba pártját, a PNL-t, de hagyjuk.

Amúgy a PSD és az RMDSZ kiegészítéseit PNL-s és USR-s javaslatra megpróbálták kiszedetni a rendeletből, ám ezt a parlament elutasította.

„Miután tönkretették az elmúlt években Románia költségvetését, most olyan javaslatokkal állnak elő, amelyek amellett, hogy tévesek, óriási terhet rónak arra az országra, amelyet ők maguk tettek sebezhetővé. Nem kockáztathatjuk Románia jövőjét, csak mert egy minden legitimitást nélkülöző parlamenti többség populista módon olyan intézkedéseket szavaz meg, amelyeknek nincs semmiféle gazdasági megalapozottságuk. Teljesen erkölcstelen a fiatal generációkkal fizettetni meg néhány felelőtlen politikus aberráns intézkedéseinek árát” – fogalmazott az elnök, aki nagyon kiakadt attól, hogy egyes ellenzékiek szerinte a társadalmi távoltartást szorgalmazó rendeletek betartása ellen hergeli az embereket.

Hirdetés

„Senki ne üljün nyugodtan azok közül, akik ebben a nehéz időszakban szabálytalanságokat követtek el, mert nem fogja megúszni” – ezt is Iohannis mondta.

Szóval ha netán úgy gondolta, hogy még a politikusok is felfogták, hogy ez nem a legalkalmasabb időszak a politikai játszmákra és a szavazathajhászásra, mert állítólag van itt valami járvány, akkor tévedett.

A szükségállapot meghosszabbítását egyébként Victor Ponta pártocskája, a Pro Románia és Călin Popescu Tăriceanu zsebpártja, az ALDE honatyáin kívül mindenki megszavazta, mert a szakértők ajánlása alapján erre tényleg szükség van.

Az USR-s Dan Barna például elmondta: megszavazzák a szükségállapot meghosszabbítását, hiányolják azonban azt a gazdasági elképzelést, ami a járvány után újra sínre tenné az országot.

Na igen…

Hirdetés