Jelenet A varázsfuvola című előadásból (fotó: Márkos Tamás)

„Intézményünket megalapozatlan vádak érték”: megszólalnak a Magyar Opera társulatának tagjai

Az opera alkalmazottai az intézménynél kialakult járványügyi helyzetre reagáltak.

Hirdetés

Az elmúlt héten élénk (média)visszhangot váltott ki az az értesülés, hogy a Kolozsvári Magyar Operában – A varázsfuvola című előadás bemutatóját követően – fertőzési góc alakult ki, amely az intézmény akár 25-30 munkatársát is érintheti. Az intézmény alkalmazottai két, egymást követő közleményben is visszautasítják a vádakat.

FRISSÍTÉS: Az alább közölt nyilatkozat megjelenése után szerkesztőségünket megkereste egy másik kezdeményező csoport egy közleménnyel, amelyet szintén a Kolozsvári Magyar Opera társulatának tagjai írtak alá. Ennek a közleménynek az aláírói is elhatárolódnak a sajtóban az intézményt ért vádaktól. Mivel a két közlemény üzenete lényeges pontokban nem tér el egymástól, ezért a későbbi állásfoglalást nem közöljük teljes terjedelmében, viszont kiemeljük azon részeket belőle, amelyek a járvány terjedésének megelőzése céljából hozott konkrét intézkedésekre térnek ki:

„Az Opera vezetősége e-mailben és szóban (kijelölt személyzet által) értesítette a társulat minden tagját a járványügyi helyzet kapcsán betartandó szabályokról. Az intézményben március óta mindenki köteles maszkot hordani a fertőzés elkerülése érdekében, illetve ajánlott a kesztyű használata. Ezen előírások betartása mindenkinek a személyes felelőssége, az esetleges megszegésük pedig mindenkit személyesen terhel. A vezetőség nem vállalhat felelősséget egyéni döntésekért. Az előírásoknak megfelelően az Opera mindkét bejáratánál kézfertőtlenítő áll az alkalmazottak rendelkezésére, lázat mérnek belépéskor, valamint az intézmény minden termét naponta fertőtlenítik.

A szabályok alapján, amennyiben bármelyik alkalmazottnál Covid-19 tünetek jelentkeznek, köteles azonnal jelenteni háziorvosának, illetve a vezetőségnek, és otthon kell maradnia a betegség ideje alatt. Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy amennyiben ez nem történik meg, a vezetőségnek nem áll módjában bármilyen óvintézkedést hozni, illetve nem vállalhat felelősséget az esetért. Operánk igazgatósága akkor hozhatott és hozott is rendelkezést, amikor először értesült arról, hogy a társulat egy tagját Covid-19 fertőzéssel diagnosztizáltak. A pozitív teszteredmény megérkezését követően, október 5-től szigorúan tilos volt belépni az intézménybe. Csupán az adminisztratív személyzet egy-egy tagja járt be az irodákba dolgozni, ezzel minimálisra csökkentve a vírus terjedésének lehetőségét.

Októberi előadásaink alkalmával, a hatályos jogszabályok alapján, a 820 fős nézőtéren legtöbb 410 fő foglalhatott helyet. A maszk viselése kötelező volt, az anélkül érkezőknek intézményünk biztosította azt. A bejáratnál vendégeinknek természetesen kézfertőtlenítő szerrel is szolgáltunk, valamint testhőmérsékletet mértünk. A vezetőség tizenhárom alkalmazottat bízott meg azzal, hogy az előadás teljes időtartama alatt ellenőrizze a szabályok betartását (maszk viselése, távolságtartás) a teremben, illetve az előcsarnokban, valamint hangosbemondón több alkalommal figyelmeztették erre a nézőket. Mindkét nagytermi előadás alatt szellőztetésre is sor került.”

A közleményt eddig az opera 94 alkalmazottja támogatja (73-an névvel, 21-en név nélkül), a lista viszont nyitott, az akolozsvarimagyaroperaert@gmail.com címen lehet csatlakozni.

Szerkesztőségünket azzal kereste meg Pataki Adorján magánénekes, az Opera tenorja, hogy a társulat több tagja méltatlannak tartja a névtelen forrásokra hivatkozó sajtóanyagokat, ezért egy közös nyilatkozatban szeretnék (természetesen nevüket vállalva) közzétenni véleményüket a kialakult helyzetről.

Bár közleményeket teljes terjedelmükben csak a legritkább esetben szoktunk publikálni, a téma érzékenységére tekintettel az Opera társulati tagjainak nyilatkozatát változtatás nélkül közöljük – azzal a megjegyzéssel, hogy az ügyhöz kapcsolódó további reakcióknak, az esetleges vitának is készséggel teret adunk.

 

Közlemény

Hirdetés

Mi, a Kolozsvári Magyar Opera társulatának tagjai, ebben a közleményben szeretnénk pontosítani a tényeket, mivel intézményünket megalapozatlan, féligazságokat tartalmazó vádak érték a médiában.

1. A világjárvány tavaszi beállta óta kivétel nélkül mindannyian tudjuk, hogy minden előírt óvintézkedést betartva sem lehetünk biztosak abban, hogy nem fertőződünk meg. Senki nem tudhatja, mikor és legfőképp hol fertőződik, így bárki potenciális fertőzött lehet. Operánk bejáratánál március óta ki van függesztve a fertőtlenítő-kézmosó eszköz, azt mindenkinek használni kellett. A vírus útja teljeséggel lemérhetetlen és leigazolhatatlan. Nem lehet megfogni, bizonyítani, hogy az intézetből való távozásunk után a társulat tagjai hol tartózkodtak, kivel kerültek kapcsolatba és hogyan viselkedtek. Ugyanis ez (ezekben a nehéz időkben) egyéni magatartásformát, de mindenek fölött elsősorban személyes felelősségvállalást igényel.

2. Hogy társulatunkban mikor és kinél jelentkeztek tünetek és milyen tünetek, ez szintén egy lekövethetetlen és bizonyíthatatlan vonal. Ha jelentkeztek is bizonyos tünetek, és ezt egyénileg nem kommunikálták vagy nem tartották a vírushelyzetre nézve veszélyesnek, így nem riadóztatták a járványügyi eljárásoknak megfelelően a megfelelő orvosi hatóságokat és tovább is bejártak próbákra, ez esetben kizárólag őket terheli a felelősség. Sajnos a szenzációra éhes sajtó ezt a helyzetet használta ki, és rosszindulatú feltételezéseket, bizonyíthatatlan állításokat közölt – a megnyilatkozók névtelenségben hagyásával –, miszerint akik „rosszul érezték” magukat, „jelezték” az állapotukat, nem figyeltek rájuk stb. Felelősségteljes, szakmai öntudattal rendelkező művészek vagyunk, akik tudjuk, hogy egy bármilyen, illetve mindenkori influenza is kárt okozhat a légzőszervekben. Felháborodással vettük tudomásul azt a hamis állítást, miszerint a tünetekkel rendelkező kollégák kényszerítve lettek volna az éneklésre! Ismételten szeretnénk felhívni a figyelmet: egyénenként vagyunk felelősek elsősorban saját egészségünkért! Egy ilyen kijelentés az össztársulat művészi méltóságába gázol. Aki ilyet állít, annak a nevét elengedhetetlenül vállalnia kell!

3. A médiában való félretájékoztatást igen sajnálatos módon egy belső bomlasztásnak is köszönhetjük, ahol nevüket nem vállaló kollégák az intézmény hírnevének, erkölcsi tartásának lejáratásán munkálkodnak. Ezért ismételten hangsúlyozzuk: elképzelhetetlen nagy többségünk számára az, hogy bárkit személy szerint hibásnak tartanánk egy bármelyikünket ért esetleges fertőzés miatt. Igen sajnálatos módon, valóban vannak betegeink, akik az intézményben vagy bárhol máshol találkozhattak ezzel a vírussal. Szerencsére már minden kollégánk a gyógyulás útján halad! Itt vagyunk mi is, sokan, akik szeretnénk egy hajszálnyit bentről is megmutatni a tényállást.

4. Végül, de nem utolsósorban, szeretnénk emlékeztetni a várost, hogy Kolozsvári Magyar Operánk a művészet otthona! Bármi is történik most a világban, nem engedhetjük meg, hogy komoly sérülést szenvedjen!

Kelt: Erdély, Kolozsvárott, 2020. október 16-án

Megjegyzés: a lista bővülhet, csatlakozni a kozlemenyopera@gmail.com címen lehet!

1. Bardon Tony
2. Pataki Adorján
3. Egyed Apollónia
4. Fodre Attila
5. Nagy Gergő
6. Peti Tamás Ottó
7. Covacinschi Yolanda
8. Szabó Adorján
9. Kondrát Bea
10. Szabó Melinda
11. Szabó József
12. Gáspárik Szilvia Klára
13. Horváth Zoltán
14. Sándor Árpád
15. Mányoki László
16. Horváth Erika
17. Pataki Júlia
18. Barabás Sándor
19. Varga János
20. Kostyák Júlia
21. Balla Sándor
22. Kele Brigitta
23. Jancsó Hajnal
24. Szabadi Péter
25. Antal Attila
26. Deák Miklós
27. Barabás Zsuzsa
28. Barabás Csaba
29. Szép Gyula Bálint
30. Pataki Enikő
31. Hauer Erik
32. Buksa Mária
33. Pálfi Kinga
34. Köri Kinga
35. Lőrincz Gyula
36. Szabó Krisztina
37. Tóthfalusi Hajnal

Hirdetés