Illusztráció / Fotó forrása: Profimedia

Rövid időn belül bekövetkezhet az, amitől rettegnek az orvosok: szelektálniuk kell, kit kezeljenek (FRISSÍTVE)

Iaşi-ban sorban álltak az éjszaka a mentők a kórház épülete előtt. Az orvosok attól tartanak, hogy ugyanaz lesz, ami Olaszországban volt az első hullám alkalmával. A szombati járványjelentés sem szolgál megnyugtató adatokkal.

Hirdetés

Eddig főleg a hatóságok és a járványszakértők kongatták a vészharangot, hogy gondok lesznek az alacsony átoltottság miatt Romániában, de hogy mekkora is a baj, azzal még csak most szembesülnek a rekord idő alatt megtelt kórházak egészségügyi dolgozói, akik attól tartanak, hogy

az ágy- és orvoshiány miatt nem tudnak minden beteget ellátni.

A valóság péntekről szombatra virradóan csapta arcul a iaşi fertőzőkórházat, ahol sorban álltak a mentők a súlyos állapotban lévő betegekkel. Az ügyeletes orvosok nyolcvan beteget vizsgáltak meg, felüket be is utalták a kórházba. Florin Roşu orvos-igazgató elmondása szerint a súlyos betegek 99 százaléka nem oltatta be magát.

Más kórházakban sem jobb a helyzet, egyetlen szabad ágy sem maradt az intenzíven, és bővítésre sincs már lehetőség – tudatta Vasile Cepoi, a Iaşi megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője. Szerinte ha a lakosság nem tartja be a járvány terjedésének megelőzését célzó intézkedéseket, és továbbra is elutasítja az oltást,

ugyanolyan helyzet állhat elő, mint az előző járványhullámok alkalmával Olaszországban vagy Spanyolországban.

Az orvosoknak dönteniük kell, kit kezelnek, és kit nem kezelnek, ugyanis csak azokkal lesz kapacitásuk foglalkozni, akiknek nagyobb esélyük van a túlélésre.

Érdekes nyilatkozatot tett Radu Crişan Dabija, a tüdőkórház igazgatója is: a negyedik járványhullámot oltással már nem lehet megállítani, ugyanis a vakcina 28 napon belül válik hatásossá. Magyarán: eddig kellett volna oltakozni a baj megelőzése érdekében. 27%-os átoltottság mellett ne csodálkozzunk, hogy olyan sok a súlyos beteg. Becslése szerint hamarosan a napi esetszám eléri, sőt meghaladja a tízezret – ezt a nyomást már nem fogják elbírni a kórházak túltelített intenzív osztályai.

Hirdetés

A Iaşi mentőszolgálat munkatársai közben arra panaszkodnak, hogy egyszerűen nem bírják tovább a nyomást. Éjjel-nappal dolgoznak, óránként húsz riasztást is kapnak. Attól tartanak, hogy fizikailag és pszichikailag is kicsinálja őket a járvány negyedik hulláma.

A szombati járványjelentés szerint 7676 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, ami a negyedik járványhullám eddigi legmagasabb száma. Összesen 22 530 PCR-tesztet és 44 834 antigén gyorstesztet végeztek el. Péntek reggel óta 121 halálesetet hoztak összefüggésbe a koronavírus-fertőzéssel, a legfiatalabb áldozat a húszas éveiben járt, hárman a harmincas korcsoporthoz tartoztak. Szintén három elhunytnak nem volt más ismert betegsége.

A kórházakban 9852 beteget ápolnak, ebből 1195-en fekszenek intenzív osztályon. Tovább nő a kórházban kezelt fertőzött gyerekek száma is: 264 kiskorúból 17-et intenzív osztályon kezelnek. A legtöbb új esetet Bukarest (808) után Temes (487), Iasi (395), Ilfov (305) és Kolozs (283) megyében vették nyilvántartásba.

Hirdetés