Ilyen is van: egy román férfi bocsánatot kért, amiért megrongált egy magyar zászlót Nagyváradon

Nem, ez nem április elsejei hír, addig még van néhány hét.

Hirdetés

Bár általában ahhoz szokhattunk, hogy ha Erdélyben, a Partiumban vagy a Bánságban valakik magyar jelképeket rongálnak meg, nem hogy ők nem bánják meg, de még a hatóságok is kesztyűs kézzel bánnak velük, most mégis az történt, hogy egy román férfi nyilvánosan kért elnézést egy, a magyarok számára sértő cselekedete miatt.

Az incidens még 2018-ban történt, amikor az aradi származású, Nagyváradon élő Vlad Bodea nevű, 30 éves férfi, aki korábban kajakos volt, letörte a Nagyvárad főterén álló Fekete Sas palota passzázsában található RMDSZ-székház bejárata fölé kihelyezett magyar zászlót.

Az RMDSZ akkor feljelentést tett ellene.

Nos, Bodea most nem hogy nyilvánosan bocsánatot kért tettéért, de abból az alkalomból, hogy közeledik március 15-e, a magyar nemzeti ünnep, elballagott az RMDSZ-székházba, és a bocsánatkérést azzal fejelte meg, hogy egy vadonatúj magyar zászlót ajándékozott a szervezetnek.

Bodea azt is elmesélte, hogy szerinte hogyan történt az incidens.

Azt mondja, a 2018. november 30-áról december elsejére – vagyis az Erdély elszakítására vonatkozó román szándék kimondására emlékező román nemzeti ünnepre – virradó éjszaka a passzázsban található kocsmák egyikében mulatozott, és igencsak sok alkoholt fogyasztott.

Ám nem hogy emiatt összeszólalkozott volna a magyarokkal, sőt: összebarátkozott egy magyarokból álló társaság tagjaival, és annyira megkedvelte őket, hogy úgy döntött: megajándékozza őket egy magyar zászlóval.

Hirdetés

És mivel éppen kéznél volt a passzázsban függő, hát fölállt, hogy leszedje – de közben – mint mondja, véletlenül – eltörte a zászló rúdját.

Most azt mondja: végtelenül sajnálja, ami történt, hiszen tette úgy értelmezhető, mintha a magyar közösség ellen irányulna.

Ám szerinte mi sem áll távolabb tőle: biztosít bennünket, hogy nagyra becsüli a magyarokat, sőt, ha már közeledik március 15-e, kellemes ünnepet is kíván.

Amit köszönünk is. Mivel ez mégiscsak jobban végződött, mint az a 2019-es incidens, amikor egy lány próbálta meg felgyújtani a magyar zászlót a passzázsban, de az ügyészség szerint ez teljesen rendben van, nem történt közösség elleni izgatás.

Hirdetés