Ilyen harci repülők őrzik és figyelik jelenleg Románia légterét

Egyre több NATO-szövetséges küld vadászgépeket, de nem csak ezek zúgnak fölöttünk.

Hirdetés

Az Ukrajna elleni orosz invázió kiemelten érinti Romániát, hiszen szomszédos országról van szó, amely ráadásul a NATO tagjaként a védelem első vonalában van.

Ezért aztán a többi szövetséges tagállam is besegít, hiszen Románia védelmének segítésével saját magukat is védik.

Mi is írtunk róla, hogy az amerikaiak és a franciák is katonákat küldenek, de nem csupán ezzel járulnak hozzá a NATO keleti határának védelméhez, hanem számos katonai repülőgéppel is.

Jelenleg például már több mint egytucatnyi vadászgép állomásozik Romániában.

Például a Borcea/Fetești légi támaszpontra két amerikai F-35-öst irányítottak át, ez jelenleg az egyik legkorszerűbb és leghatékonyabb harci repülőtípus.

Emellett Olaszország négy Eurofighter Typhoont állomásoztat Romániában, Németország pedig hat ugyanilyen típusú vadászgéppel van jelen.

Ehhez nyolc további amerikai F-16-os adódik hozzá.

Ezek mellé természetesen felsorakozik a 17 román F-16-os és a mintegy húsz MiG-21 Lancer.

Ezek légi járőrszolgálatot járnak el, vagyis azért köröznek a levegőben, hogy védjék a NATO légterét.

Ezt elsősorban az elrettentő erejükkel teszik, de persze múlt héten konkrétan is közbe kellett lépniük, amikor két román F-16-os elfogott és Bákóban a földre kényszerített egy, a román légtérbe áttévedt ukrán Szu-27-est.

Hirdetés

De persze nem csak vadászgépek szelik az eget az ország fölött.

Az ukrán határ mentén

amerikai AWACS felderítőgépek szállnak,

hogy szinte négyzetcentiméteres pontossággal térképezzék fel a túloldalon zajló mozgásokat. Ezek a gépek 10-12 ezer méteres magasságban repülnek, és hosszú órákon keresztül végzik a feladatukat.

Ehhez persze üzemanyagra is szükségük van – ezért aztán légi tankergépek – köztük a Boeing KC 135-Stratotanker – is kísérik őket, hogy a levegőben feltölthessék az üzemanyag-tartályaikat.

Ez a mozgás főleg Erdély fölött zajlik.

Korábban mi is írtunk arról, hogy az ilyen légi tankolások néha a Flightradar24-en is figyelemmel követhetők, mint ahogy a felderítő gépek is.

És amíg a szomszédban zajlik a háború, biztosak lehetünk benne, hogy még jó néhányszor elhúznak a fejünk felett ezek a repülők.

Hirdetés