Így szöktek ki több tucatnyian a Suceava megyei karanténból spárgát szedni a szükségállapot idején

Hogy aztán a kolozsvári repülőtéren tömörüljenek.

Hirdetés

Fifikás módon jutottak el még áprilisban a kolozsvári repülőtérre az akkor Románia Lombardiájának nevezett Suceava megyei karanténövezetben élők, hogy a kincses városból repülhessenek Németországba spárgát szedni – mondta el a parlament „spárgaszedő-bizottságában” a megye prefektusa, Alexandru Gheorghe Moldovan.

A kormánymegbízott szerint több tucatnyian gyakorlatilag szó szerint a kertek alatt, elhagyatott mezőgazdasági utakon szivárogtak ki a karanténövezetből.

Miközben ugyanis a fő- és mellékutakon a rendőrség, a csendőrség és a hadsereg egységei ellenőrző pontokat állítottak fel, és szigorúan ellenőrizték a forgalmat, addig a mezőgazdasági utakra a kutya sem figyelt.

Így aztán közel 45 személy jutott ki a karanténövezetből – többségük egy Pătrăuţi nevű községből.

De legalább az ottani hatóságok jófejnek bizonyultak: még igazolást is kiállítottak számukra.

Április 8-án, 9-én és 10-én összesen 456 Suceava megyei illetőségű személy érkezett a kolozsvári repülőtérre, hogy onnan chartergépekkel utazzon a nyugat-európai spárgaföldekre idénymunkásként.

Közülük az említett mintegy 45 személy volt az, aki a karanténövezetből jutott ki.

Hirdetés

Emiatt egyébként egyelőre ismeretlen elkövetők ellen bűnügyi eljárás is indult.

A prefektus állítása során a kormány nem kérte meg, hogy könnyítse meg a megyében élő, németországi idénymunkára jelentkezett polgárok kiutazását.

Mint ismeretes, már akkor jókora botrányt váltott ki, hogy a szükségállapot kellős közepén, amikor az emberek még a lakásukat is csupán igazolással hagyhatták el, hogy lemenjenek a sarki boltig, a kolozsvári repülőtéren idénymunkára jelentkezett romániaiak tömegei zsúfolódtak össze, hogy eljussanak a németországi spárgaföldekre, ahol már évek óta kelet-európai idénymunkások végzik a mezőgazdasági munkákat.

Az érintett időszakban a kormány kétoldalú tárgyalásokat is folytatott a romániaiak biztonságos kiszállításáról.

A botrány nyomán parlamenti vizsgálóbizottság is alakult, ennek a meghallgatásán derült fény arra, hogyan juthattak ki a karanténövezetből.

Hirdetés