Fotó forrása: Sorin Grindeanu Facebook-oldala

Így segít a CFR: ingyenes vonatozással áltatta a menekülteket, csak az erről szóló határozatot felejtette el

Szóban értesítették a vasúti pénztárosokat, ezen kívül semmi nem történt.

Hirdetés

Nem kapkodja el a segítségnyújtást a román állami vasúttársaság (CFR). Hiába jelentette be március elsején Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter, hogy az ukrajnai menekültek ingyenesen utazhatnak a vonatokon, egyelőre ugyanúgy fizetniük kell, mint bármelyik más utasnak. A magyarázat annyira jellemző az egész román államapparátusra, hogy ha kettőt kellett volna tippelni, egyből ez jutott volna az eszünkbe: senki nem értesítette írásban az állomásfőnököket vagy a pénztárosokat, hogy milyen ügymenet szükséges az ingyenes jegyekhez.

Az erről szóló rendelet napok óta porosodik egy fiókban, amíg azt nem hagyják jóvá, a menekülteknek nem jár az ingyen utazás. Az egyszerre kínos és dühítő késlekedésre Cătălin Drulă, a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) honatyája, korábbi szállításügyi miniszter, illetve Iulian Bulai képviselő hívta fel a figyelmet. Utóbbi egy négytagú családot – három nőt és egy hároméves gyereket – segített abban, hogy Bukarestből Bécsbe jussanak. Azt hitték, ingyenesen utazhatnak, de a pénztárnál azt mondták nekik, nem kaptak tájékoztatást a központtól, hogy milyen feltételekkel utazhatnak a menekültek.

A szállításügyi miniszter jelenleg Lengyelországban tárgyal, így Bulainak nem sikerült magyarázatot kérnie és kapnia a problémára, végül saját zsebből vette meg a jegyeket. Az Economedia úgy tudja, hogy a jegypénztárosoknak szóltak az ingyenes utazásról, de nem írásban. Ahhoz, hogy életbe lépjen a Grindeanu által már bejelentett döntés, egy miniszteri rendeletre vagy egy sürgősségi kormányrendeletre van szükség.

Időközben Sorin Grindeanu Facebook-oldalán is sokan kérik számon az elöljárótól, hogy miért jelentett be valamit, ami valójában még messze nem működik, rontva az Ukrajnából menekülő, kiszolgáltatott emberek esélyeit a túlélésre. Választ egyelőre nem kaptak.

Hirdetés