Igaz, hogy a rezsitámogatás csillagászati összegű közpénzbe kerül, de az energetikai cégek is szépen tejeltek az államkasszának

Hatalmas pénzek mozognak mindkét irányban, hogy a lakosságnak ne menjen rá a gatyája a villany- és a gázszámla kifizetésére.

Hirdetés

Óriási összegeket mozgat meg az országban az energiahordozók árának emelkedése: a kormánynak milliárdokat kell kifizetnie az energetikai cégeknek a rezsitámogatás kompenzálására.

Mint ismert, az ukrajnai háború miatti áremelkedések ellensúlyozása érdekében a kormány úgy döntött, hogy ársapkát húz az áram és a földgáz árára, hogy a lakosságnak ne kelljen az utolsó filléreit is a számlákra költenie.

Ez azonban azt vonja maga után, hogy a lakosság által fizetett összeg és a piaci ár közötti különbséget az állam a saját forrásaiból kifizeti a szolgáltatóknak, hogy azért nekik is megérje az üzlet.

A legfrissebb adatok szerint erre

eddig mintegy hétmilliárd lejt fizetett ki az állam.

És még nincs vége: az év végéig még várhatóan további 1,5 milliárd lejt fizet ki a kormány a szolgáltatóknak.

Sőt még januárban is az idei fogyasztáshoz kapcsolódó kompenzációkat kell majd kifizetni.

A különböző tárcák között nincs egyetértés arról, hogy mennyibe kerülnek összesen az idei kompenzációk. Az energiaügyi minisztérium illetékesei szerint 13 milliárd lejről van szó, ám a pénzügyminisztériumban máshogy számolnak: ott 8,5-9 milliárd lejt számoltak ki.

Ezek hatalmas összegek – de azért a jó hír az, hogy a pénzmozgás nem egyoldalú.

Hirdetés

A kormány ugyanis már korábban különadót vetett ki az energetikai cégekre. Ennek összege pedig eddig szintén nem piskóta:

10-11 milliárd lejről van szó.

És várhatóan még további összegek is befolynak az idei tranzakciók nyomán.

Vagyis ha a pénzügyminisztérium adatait nézzük, akkor az állam pluszban jött ki, de ha az energetikai tárcáét, akkor is egyensúlyközeli a mérleg.

Hiszen a befolyt különadókból finanszírozza a kormány a rezsitámogatást, illetve a rászorulóknak folyósított élelmiszer-utalványokat is.

Vagyis egyelőre úgy tűnik, hogy a nem túl kedvező körülmények és a nehéz helyzet ellenére minden érintett jól jár.

De legalábbis nem nagyon rosszul.

Hirdetés