Idén sem lesz meg az ezer kilométernyi autópálya, a következő tíz évben összesen nagyjából 900 kilométernyi épülhet meg

Mivel legalább már a közbeszerzési eljárást kiírták.

Hirdetés

Most már egészen biztos, hogy nem éri el az ezer kilométert az év végéig a romániai autópályák és gyorsforgalmi utak hossza, de legalább megközelíti: jelen állás szerint 994,6 kilométernyi használható sztrádával zárjuk az évet az infrastrukturális beruházásokat figyelemmel követő Pro Infrastruktúra Egyesület által most kiadott éves mérleg szerint.

Ez természetesen édeskevés: legalább további 2000 kilométernyi autópályára lenne szükség az országban, ám ebből a következő tíz évben kevesebb mint ezer kilométer épülhet meg.

Ebből 444 kilométernyi gyorsforgalmi út esetében már kiírták a közbeszerzési eljárást, ez négy autópálya (a Bukarest körül futó A0-ás, az észak-erdélyi A3-as, a Moldvában futó A7-es és a Nagyszeben-Brassó-Bákó nyomvonalon futó A13-as) összesen 18 szakaszát jelenti.

A beruházások értéke összesen 6,54 milliárd euró.

Ehhez a 444 kilométernyi hipotetikus autópályához még hozzáadódik az a 451 kilométer, amely esetében már alá is írták a szerződést a kivitelezőkkel.

EZ az összesen 895 kilométer a „realista-optimista” forgatókönyv szerint a következő tíz évben meg is épülhet, még úgy is, hogy benne van a Nagyszeben és Pitești közötti sztráda, amelyből 69 kilométer nehéz hegyi terepen halad át, valamint az észak-erdély8i autópálya Vaskapu-Szilágynagyfalu szakasza, amelyen

a Meszes alatti, három kilométeres alagutat is meg kell építeni.

Hirdetés

Persze ez a közel 900 kilométer csak akkor épülhet meg a következő tíz évben, ha megkétszerezik az iramot: az utóbbi öt év átlaga 45 kilométernyi átadott autópálya évente – a cél eléréséhez viszont 90 kellene.

A román illetékeseket ismerve soká lesz az, amikor amiatt rághatjuk a körmünket, hogy mikorra éri el a sztrádák hossza a 2000 kilométert.

Hirdetés