Idén még nem haltak meg olyen sokan 24 óra alatt, mint a keddi statisztika szerint

Bár a napi esetszám lassan-lassan csökkenni látszik, az egészségügy még mindig borzasztóan túlterhelt.

Hirdetés

Jó hír, hogy az utóbbi napokban csökkenés mutatkozik a napi esetszámokban, és bár a hétvégi adatok sosem relevánsak, mert olyankor sokkal kevesebb tesztet végeznek, ez a csökkenés már a múlt hét utolsó munkanapjain elkezdődött, amikor hatezer alá csökkent ez a szám. Kedden már normál tesztüzemmód mellett is „csak” 5231 új beteget regisztráltak (a pozitivitási ráta 13,94%), és ha ez a tendencia így marad, az mindenképp reménnyel kecsegtet.

Arra pedig nagy szükség lenne, az egészségügyi rendszer jelenleg ugyanis rendkívül túlterhelt, ezt két adat is szépen megmutatja. A sürgősségi osztályon jelenleg is 1466 embert kezelnek, ami csak egy kicsivel kevesebb, mint az előző napi rekordérték (1478).

A másik ilyen adat az egy nap alatt elhunyt betegek száma, amely idén még nem volt ilyen magas: 196-an haltak meg a járvánnyal összefüggésben, közülük egy 30 év alatti páciens.

Legutóbb tavaly december közepén volt hasonlóan magas ez a szám, akkor is nyilván azért, mert olyan sok volt a fertőzött, és a súlyos eset, hogy sokaknak nem jutott hely az intenzíven. Remélhetőleg az esetszámcsökkenéssel ez a helyzet enyhülni fog, de az még nem holnap lesz.

Hirdetés

Jelenleg összesen már 14 052 embert ápolnak kórházban, ezenkívül 67 046 igazolt fertőzött van otthoni, 16 724 pedig intézményes karanténban.

Bukaresttel együtt 14 megye van 3 ezrelék fölött a lakosságarányos fertőzöttségi ráta tekintetében.

Bukarestben az elmúlt 24 órában elképesztően sok új esetet, 1685-öt igazoltak, majd Kolozs (385), Ilfov (340) és Temes (235) megye következik.

Hirdetés