Hurrá: akár már a héten elkezdhetik építeni az észak-erdélyi autópálya újabb szakaszát

Nem is rövid szakaszt. A kivitelező már megjelent az építési területen.

Hirdetés

Ha az eredeti tervek szerint haladt volna az észak-erdélyi autópálya építése, 2012 óta már rég nem lennének aktuálisak az ilyen hírek, de mivel még az építkezés eredetileg tervezett befejezése után kilenc évvel is távol van az az időpont, amikor teljes egészében megépül a sztráda, ismét jó hírről számolhatunk be: úgy néz ki, hogy még a héten elkezdhetik a Kolozs megyei Magyarnádas és a Szilágy megyei Magyarzsombor közötti szakasz építését.

Az infrastrukturális fejlesztéseket figyelemmel követő, és a hiányosságokat mindig szóvá tevő Pro Infrastruktúra Egyesület tette közzé hétfőn délután a hírt, miszerint az egyik kivitelező, a román UMB első munkagépei és építőmunkásai már meg is jelentek az építési területen.

Nem is rövid szakaszról van szó: a most megépítendő rész 30,6 kilométer.

A kivitelezési szerződést még tavaly szeptember 22-én írták alá a román Tehnostrade céget is magában foglaló társulással, a munkálatok összege 1,39 milliárd lej.

A sztrádaszakasz megépítésére 24 hónap áll rendelkezésre, vagyis ha inden jól megy, 2023-ban – vagyis több mint 11 évvel azután, hogy az egész autópályának el kellett volna készülnie – már száguldozhatunk is rajta.

Hirdetés

Mint ismeretes, a 2004-ben elkezdett sztrádának Nagyváradot Brassóval kellene összekötnie.

Azóta egy rövid szakasz kivételével a Kolozsvár és Marosvásárhely közötti rész épült meg, valamint a Bihar község és a magyar M4-es sztráda közötti, valamivel több mint öt kilométeres szakasz.

A Várad és Marosvásárhely közötti szakaszok megépítése nagyjából sínen van, a Marosvásárhely-Brassó ütem azonban még napirenden sincs.

Hirdetés