Fotó: Székelyhon/Haáz Vince

Hosszú menet volt, de jogerősen bebizonyosodott Rádulyék ártatlansága

A DNA kitartó volt, több mint öt évig ment a hercehurca.

Hirdetés

Több mint öt év telt el azóta, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádat emelt Ráduly Róbert Kálmán volt csíkszeredai polgármester és Szőke Domokos alpolgármester ellen – ennyi időbe telt jogerősen tisztázni, hogy mindketten ártatlanok. A Marosvásárhelyi Ítélőtábla ma, azaz szerdán hirdetett végeleges ítéletet az ügyben, miután a bíróság első fokon már felmentette őket. A DNA még akkor is kötötte az ebet a karóhoz, amikor már minden jel arra mutatott, hogy valóban semmit sem sikerül rájuk verni.

A Székelyhon információi szerint a per fellebbviteli tárgyalása során az összes, korábban megidézett tanút meg kellett hallgatnia a bíróságnak, mivel felmentő ítélet esetében ez az előírás. Hat tárgyalást tartottak, a tanúk mindvégig fenntartották korábbi vallomásaikat.

A vádiratban felperesként szereplő ortodox egyház már 2015-ben közölte a törvényszékkel, hogy semmivel sem vádolják a polgármesteri hivatalt, a DNA szerint viszont a polgármester a műemlékvédelmi szempontok mellőzésével állított ki építési engedélyt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) csíkszeredai épületének felújítására.

Egy másik kulcsmomentum szintén 2015-ben volt, amikor a Hargita megyei törvényszék kizárta a vád bizonyítékainak jelentős részét, mert törvénytelenül hallgatták le az elöljárók telefonbeszélgetéseit. Majd 2016 februárjában a DNA kérte a tárgyalás áthelyezését Marosvásárhelyre, mert úgy vélte, hogy egy kevésbé magyar településen a bírók is elfogulatlanabbak. Ráduly és Szőke ártatlanságára utalt, hogy 2016-ban szakértői jelentés támasztotta alá, hogy a volt csíkszeredai polgármester és az alpolgármester nem okozott anyagi kárt a városnak.

A DNA Rádulyt három rendbeli hivatali visszaéléssel és összeférhetetlenséggel, Szőkét négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolta. A vádiratban még azt is előásták, hogy hivatali autójukkal meglátogatták rokonaikat – ez azért valljuk be, nem egy olyan dolog, ami nem fordulna elő bármelyik önkormányzatnál.

Hirdetés