Marosvásárhelyen tárgyalják Ráduly Róberték ügyét

A DNA szerint nem jó, ha magyar vidéken folyik a per.
Hirdetés

A marosvásárhelyi táblabíróság döntése értelmében nem a területileg illetékes Hargita megyei törvényszék, hanem a Maros megyei törvényszék tárgyalja alapfokon Ráduly Róbert volt csíkszeredai polgármester és Szőke Domokos alpolgármester perét – közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség.

A per áthelyezését a korrupcióellenes ügyészség (DNA) kérte az ügy érdemi tárgyalásának az elkezdése előtt. A DNA szerint fennáll annak az alapos gyanúja, hogy ez az ügy befolyásolhatja a Csíkszeredában székelő Hargita megyei törvényszék bíráinak pártatlanságát. Az ügyészség többek között arra hivatkozott, hogy a polgármestert nagy többséggel választották meg Csíkszeredában, és „a lakosság sajátosságát” megemlítve érzékeltette, hogy az ügynek etnikai vonatkozása is van.

Ráduly Róbert és Szőke Domokos ellen 2015 június közepén emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség. Ráduly még a vádemelés napján lemondott polgármesteri tisztségéről, Szőkét a prefektus felfüggesztette tisztségéből. A volt polgármestert háromrendbeli hivatali visszaéléssel és összeférhetetlenséggel, az alpolgármestert pedig négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolja a DNA.

Az ügyészség szerint Ráduly azáltal követett el hivatali visszaélést, hogy a műemlékvédelmi előírásokat figyelmen kívül hagyva bocsátott ki építési engedélyt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai épületének a felújítására. A vád szerint a polgármester és az alpolgármester is egy alkalommal magáncélra használta a polgármesteri hivatal gépkocsiját.

Hirdetés