Ráduly-ügy: nem tágít a DNA

Annak ellenére sem, hogy az illetékes bíróság visszadobta a vád bizonyítékainak nagy részét.
Hirdetés

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) annak ellenére fenntartja a vádat Ráduly Róbert volt csíkszeredai polgármester és Szőke Domokos csíkszeredai alpolgármester ellen, hogy a Hargita megyei törvényszék október nyolcadikán kizárta a vád bizonyítékainak a jelentős részét – írta a Székelyhon.
A DNA a portálnak adott írásos válaszában csak annyit közölt, hogy fenntartja a vádat.

Arra a kérdésre sem adott választ, hogy fellebbez-e a telefonlehallgatási jegyzőkönyveket kizáró törvényszéki végzés ellen. A fellebbezésnek nincsen nyoma a peres ügyek nyilvántartására szolgáló portálon.

A Hargita megyei törvényszék mintegy ötven telefonlehallgatási jegyzőkönyvet semmisített meg, mert úgy vélte, törvénytelenül hallgatták le az elöljárók telefonbeszélgetéseit. A törvényszék honlapján közölt végzés azt is tartalmazta, hogy a vádiratot összeállító ügyésznek jeleznie kell, a bizonyítékok kizárása után is fenntartja-e a vádat.

Ráduly Róbert és Szőke Domokos ellen június közepén emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség. Ráduly még a vádemelés napján lemondott polgármesteri tisztségéről, Szőkét a prefektus felfüggesztette tisztségéből. A volt polgármestert háromrendbeli hivatali visszaéléssel és összeférhetetlenséggel, az alpolgármestert pedig négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolja a DNA.

Az ügyészség szerint Ráduly azáltal követett el hivatali visszaélést, hogy a műemlékvédelmi előírásokat figyelmen kívül hagyva bocsátott ki építési engedélyt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai épületének a felújítására. Az összeférhetetlenséget az okozza, hogy a volt polgármester tanít az egyetemen. A vád szerint a polgármester és az alpolgármester is egy alkalommal magáncélra használta a polgármesteri hivatal gépkocsiját.
 

Hirdetés