Árnyékra vetődött a DNA Rádulyék ügyében

A szakértői jelentés szerint a volt csíkszeredai polgármester nem okozott anyagi kárt a városnak.
Hirdetés

Nem érte kár a csíkszeredai önkormányzatot az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) által törvénytelenség elkövetésével vádolt Ráduly Róbert Kálmán lemondott polgármester és Szőke Domokos alpolgármester tevékenysége nyomán – áll az önkormányzat által megrendelt szakértői jelentésben.

A szerdai tárgyaláson a bíró azt kérte a perbe magánfélként belépett csíkszeredai polgármesteri hivataltól, hogy a következő tárgyalási időpontig közölje: a két vádlott tevékenysége okozott-e kárt a városnak, és ha igen, pontosítsák, hogy miről van szó, és az összeget is.

Antal Attila alpolgármester elmondta, a vádhatóság által jelzett ügyekkel kapcsolatban felkértek egy független, külső könyvvizsgálót, állapítsa meg, hogy a kifizetések és cselekmények mentén történt-e károkozás a polgármesteri hivatal terhére, és ha igen, mekkora összegekkel.

„Hétfőn kaptuk kézhez a szakértői jelentést, és a törvényszékkel is közöltük, hogy a pénteki testületi ülés elé terjesztjük, és ennek alapján dönt a testület, hogy támaszt-e követelést a két megvádolt elöljáróval szemben” – részletezte Antal, hozzátéve, az önkormányzat nevében a testületi döntés után lehet követeléssel élni. Az alpolgármester elmondta, a könyvvizsgálói szakértői jelentés azt állapítja meg, hogy a vádhatóság által jelzett, állításuk szerint törvénytelen kifizetések igenis jogszerűek voltak, az önkormányzat nem károsodott. „A testület a szakértői jelentés alapján fog dönteni – ezt épp tanulmányozzák a jogi bizottságban –, de abban az áll, hogy nem érte kár az önkormányzatot” – szögezte le Antal Attila.

A volt polgármestert hivatali visszaéléssel, visszaélésre való felbujtással és összeférhetetlenséggel, az alpolgármestert hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással gyanúsítja.

Hirdetés

Az ügyészség egyebek mellett a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2014-es csíkszeredai építkezési engedélyét kifogásolja, amelynek dokumentációját hiányosnak találta. A DNA másfelől azt állítja, hogy a polgármester 2014 szeptemberében rávett egy csődbiztost, hogy a piaci értéknél olcsóbban adja el a városházának a helyi szakszervezeti művelődési házat.

Szőke Domokos esetében egyebek között azt kifogásolják, hogy tavalyelőtt júliusban állítólag saját célra használta a hivatal gépjárművét és a hivatal pénzén utazott rokonaihoz.
 

Hirdetés