A járványhelyzet egyik kulcsfigurája, Arafat távolabb kerülhet a nagy döntések asztalától

A PSD szerint nem ártana újraszervezni a járványvédelemmel kapcsolatos döntési folyamatot, így az orvosnak várhatóan már nem lesz akkora szerepe, mint eddig.

Hirdetés

Be sem iktatták még a kormányt – ma épp a miniszterjelöltek meghallgatása zajlik –, a súrlódások, utalgatások és üzengetések máris elkezdődtek az ellenségekből lett koalíciós partnerek közt. A Szociáldemokrata Párt (PSD) és ma estére időzített egy rendezvényt, melynek keretében bemutatta volna a kormányprogramját, csak hát nem kapott engedélyt rá a katasztrófavédelmi főigazgatóságtól (DSU), melyet, mint tudjuk, egy bizonyos Raed Arafat vezet.

A PSD-sek egy sértődött hangvételű Facebook-bejegyzésben meg is jegyezték:

bezzeg kongresszust lehetett tartani 5000 résztvevővel

(a PNL szeptemberi tisztújítójáról van szó, nyilván – szerk. megj.), de a programot nem lehet bemutatni 20 fő részvételével. Talán innen jutott eszébe a PSD leendő egészségügyi miniszterének, Alexandru Rafilának is, hogy

nem ártana picit lefaragni a DSU hatásköreiből.

Rafila épp ma meg is jegyezte: Arafat és csapata nagyon jól végezte a munkáját, de nem normális az, hogy járványvédelmi kérdésekben a katasztrófavédelmi főigazgatóságnak kell dönteni, az egészségügyi minisztériumnak pedig felelnie kell a döntésekért.

Hirdetés

Rafila azt mondta, javasolni fogja a leendő kormánynak, hogy ezt a rendszert változtassák meg, és a fontosabb döntéseket az egészségügyi tárca vegye át. Így nem kizárt, hogy így lassan két évvel a járvány kitörése után a krízis egyik kulcsfigurájának, Raed Arafatnak kevesebb köze lesz majd a lakosság egészét érintő döntésekhez.

Hirdetés